Maandelijkse tip?

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be




Menu

Select your language

		string(2) "be"
	
		array(7) {
  ["title"]=>
  string(0) ""
  ["type"]=>
  string(7) "website"
  ["url"]=>
  string(41) "https://schrijf.be/nl/blog/sans-forgetica"
  ["image"]=>
  string(23) "images/logo-schrijf.png"
  ["description"]=>
  string(0) ""
  ["site_name"]=>
  string(10) "Schrijf.be"
  ["locale"]=>
  string(5) "nl-BE"
}
	
		array(6) {
  ["title"]=>
  string(0) ""
  ["type"]=>
  string(7) "website"
  ["url"]=>
  string(41) "https://schrijf.be/nl/blog/sans-forgetica"
  ["image"]=>
  string(23) "images/logo-schrijf.png"
  ["description"]=>
  string(0) ""
  ["site_name"]=>
  string(10) "Schrijf.be"
}
	

Sans Forgetica: revolutie of anticlimax?

Hoe loods je de lezer je verhaal binnen en hou je hem zo lang mogelijk bij de les? Over die vraag breken mijn collega’s en ikzelf ons dagelijks het hoofd. Australische onderzoekers deden hetzelfde. Hun ei van Columbus? Het nieuwe lettertype Sans Forgetica. Het lezen kost de lezer meer moeite. En daardoor blijft ook de boodschap beter hangen. Tot zover de theorie. Maar daarmee is lang niet iedereen het eens.

placeholderAcademische wereld verdeeld

“Een wetenschappelijk ontworpen lettertype als geheugensteun”, luidt het officiële statement van de RMIT-universiteit in het Australische Melbourne. Krijgt je lezer het extra moeilijk om je tekst te lezen? Dan verhoogt hij zijn leesinspanningen. Daardoor blijft ook de boodschap langer hangen. Tot daar de visie van de onderzoekers.

Anna Bosman, hoogleraar onderwijskunde aan de Radboud-universiteit in Nijmegen uit haar twijfels in De Volkskrant. “Het verschil is bizar klein. Over een jaar horen we hier niets meer van”, merkt ze op. Andere experts treden haar bij en plaatsen ernstige kanttekeningen bij de Australische onderzoeksresultaten. 

Krijgt je lezer het extra moeilijk om je tekst te lezen? Dan verhoogt hij zijn leesinspanningen. Daardoor blijft de boodschap langer hangen.

Zo zou de impact van Sans Forgetica niet veel groter zijn dan die van een 'gewoon' lettertype. En treedt er snel gewenning op. Sommige experts maken zelfs gewag van een negatief effect. Want hoe ga je om met mensen die minder goed lezen? Een moeilijker leesbaar lettertype vormt voor hen een extra hindernis die ze moeten overwinnen.

Interessant, maar prematuur

Ons besluit? Een interessante denkpiste, maar momenteel onvoldoende gedragen. Verder wetenschappelijk onderzoek is dan ook zeker de moeite waard. En tot die resultaten bekend zijn, maken wij onze teksten zo memorabel mogelijk, op de vertrouwde manier. Zónder Sans Forgetica.

En u, wat denkt u ervan?