Maandelijkse tip?

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be




Menu

Select your language

		string(2) "be"
	
		array(7) {
  ["title"]=>
  string(0) ""
  ["type"]=>
  string(7) "website"
  ["url"]=>
  string(35) "https://schrijf.be/nl/blog/oepgelet"
  ["image"]=>
  string(23) "images/logo-schrijf.png"
  ["description"]=>
  string(0) ""
  ["site_name"]=>
  string(10) "Schrijf.be"
  ["locale"]=>
  string(5) "nl-BE"
}
	
		array(6) {
  ["title"]=>
  string(0) ""
  ["type"]=>
  string(7) "website"
  ["url"]=>
  string(35) "https://schrijf.be/nl/blog/oepgelet"
  ["image"]=>
  string(23) "images/logo-schrijf.png"
  ["description"]=>
  string(0) ""
  ["site_name"]=>
  string(10) "Schrijf.be"
}
	

Oepgelet

Oepgelet: een nieuwe taalgriep rukt op! De veroorzaker van de ziekte is het Brabantse tussentaalvirus (BT1-virus). De eerste besmettingshaarden doken volgens onderzoekers op in Vlaams-Brabant en Antwerpen. De taalgriep verspreidt zich razendsnel via hoogopgeleide jongeren, die actief zijn op Facebook of andere sociale netwerken. 

Geen zeep, geen soaps

De eerste symptomen van de BT-griep zijn: een ijl, vreemd gevoel rond de tong, en lichte lipkrampen. Deze symptomen verdwijnen spontaan na drie maanden en de zieke voelt zich beter, maar hij blijft besmettelijk. Klassieke preventiemiddelen zoals het wassen van de handen met zeep of het tandenpoetsen, helpen niet tegen dit virus. Wat wel helpt: niet meer naar Vlaamse soaps kijken, Antwerpse stand-upcomedians vermijden, en zoveel mogelijk naar buitenlandse, vooral Nederlandse, televisiezenders kijken.

Taaldam

Buitenlandse studenten krijgen de raad om niet aan de universiteiten van Leuven, Antwerpen of  Brussel te studeren, maar te kiezen voor opleidingen in Gent, Kortrijk of Hasselt. De Vlaamse Regering geeft extra middelen aan dialectcursussen in Brugge en Sint-Niklaas. Daarmee hoopt ze in het Waasland een taaldam op te werpen, die de provincies Oost- en West-Vlaanderen beschermt. Want het gevaar komt van over 't water.

Planckendael

De taalexperts weten nog niet of het virus ook van mens op dier kan overgaan. Voorzichtigheid blijft dus geboden. In de Zoo van Antwerpen en in die van Planckendael komen er daarom waarschuwingsborden met de boodschap: Nie tegen de dieren klappen. Voorlopig lenen deze dierentuinen ook geen dieren meer uit aan buitenlandse kweekprogramma's. De VRT zendt het programma Het Leven zoals het is: Planckendael niet langer uit.

Oef ...

Er is gelukkig ook goed nieuws: het BT1-virus zorgt voor gezelligheid en samenhorigheid. En Schrijf.be deelt mee ruim voldoende antivirale middelen in huis te hebben - toch voor de geschreven griepvariant.