string(2) "be"
array(7) { ["title"]=> string(0) "" ["type"]=> string(7) "website" ["url"]=> string(42) "https://schrijf.be/nl/blog/mijnhandleiding" ["image"]=> string(23) "images/logo-schrijf.png" ["description"]=> string(0) "" ["site_name"]=> string(10) "Schrijf.be" ["locale"]=> string(5) "nl-BE" }
array(6) { ["title"]=> string(0) "" ["type"]=> string(7) "website" ["url"]=> string(42) "https://schrijf.be/nl/blog/mijnhandleiding" ["image"]=> string(23) "images/logo-schrijf.png" ["description"]=> string(0) "" ["site_name"]=> string(10) "Schrijf.be" }
Mijn handleiding
Ik heb een handleiding: ze staat in onze welkomstbrochure, die nieuwe werknemers een vliegende start geeft.
Kortste weg
Hoe krijgt u iets van mij gedaan? Hoe jaagt u mij in het harnas? Waarvan word ik vrolijk? Bij Schrijf.be hoeft u er als starter niet naar te gokken. En niet door scha en schande te ondervinden wat de anciens al donders goed weten: hoe ze hun baas aanpakken. Dat bespaart beide partijen geween en tandengeknars. Nieuwsgierig? Zo pakt u een Wim Van Rompuy aan.
Geen vrijbrief
Egotripperij, denkt u? Absoluut niet. Want een handleiding haar naam waardig, slaat spijkers met koppen. Dus moet het 'onderwerp' ervan met de billen bloot: mijn kleine kantjes komen net zo goed aan bod als mijn vaardigheden. En hoe ik hoop dat ik ben net zo uitdrukkelijk als hoe ik weet dat ik overkom. Want wees gerust: iedere Schrijf.be-medewerker nam mijn handleiding onder, euh, handen.
Een persoonshandleiding geeft hem trouwens ook het signaal dat ik geen perfectie verwacht. Anders moest ik mezelf stante pede ontslaan. Wat dan wel? Dat hij zijn eigen onvolkomenheden onderkent. Dat is de eerste stap om ze te polijsten.
Wat mijn handleiding níét is? Een vrijbrief om met collega's te communiceren zoals ík dat wil. Nee, het is niet meer dan een beschrijving van mijn 'ingebakken' manier van interactie. Ze bewierookt noch vergoelijkt mijn gedrag of mijn karaktertrekken. Ja, ze is weliswaar de snelste weg naar een snel en bevredigend resultaat. Maar medewerkers mogen gerust andere paden bewandelen die hen meer liggen. Want ik moet me net zo aanpassen aan hen, als zij aan mij. Alleen vinden we met mijn handleiding sneller de gulden middenweg omdat we dan tenminste al weten waar één straatkant ligt.
Goed gestolen
Verfrissend idee, zo'n persoonshandleiding? Bedankt, maar het is niet het mijne. Ik stootte er in LinkedIn op, waar diverse Amerikaanse CEO's het promoten. En beter goed gestolen dan slecht bedacht, toch?
Want dat onze interne communicatie er beter van wordt, staat als een paal boven water. Daarom vindt een nieuwe werknemer mijn handleiding al meteen in onze ontvangstbrochure, samen met die van beide coördinatoren. En wil een Schrijfbe'er daar de zijne uit eigen beweging aan toevoegen? Graag!
Zeg eens: ook een idee voor u in uw bedrijf?