string(2) "be"
array(7) { ["title"]=> string(0) "" ["type"]=> string(7) "website" ["url"]=> string(44) "https://schrijf.be/nl/blog/klemtonenprobleem" ["image"]=> string(23) "images/logo-schrijf.png" ["description"]=> string(0) "" ["site_name"]=> string(10) "Schrijf.be" ["locale"]=> string(5) "nl-BE" }
array(6) { ["title"]=> string(0) "" ["type"]=> string(7) "website" ["url"]=> string(44) "https://schrijf.be/nl/blog/klemtonenprobleem" ["image"]=> string(23) "images/logo-schrijf.png" ["description"]=> string(0) "" ["site_name"]=> string(10) "Schrijf.be" }
Klemtonenprobleem
Sommige woorden zijn gemaakt om verkeerd te worden gelezen. Ik ben ervan overtuigd dat één of andere norse taalprofessor ze uitvond, met het oog op verspreking, verwarring en verbijstering. Zo lees ik altijd bommel-dingen in plaats van bom-meldingen. Hoe vaak ik het woord ook tegenkom.
Overijverige brandweermannen
Gisteren overviel het mij opnieuw. Toen zag ik het woord 'dijkramp' voor me opduiken. De brandweer rukte uit voor een dij-kramp? Neen, de dijk had het begeven ... tja, in dát geval.
Er zijn wel meer woorden die de uiterste concentratie van me vergen. Niet alleen van mij trouwens, of kunt ú volgende woorden wel correct lezen: kassalade, penetuitje, kartongeluk, carnavalshit, insectenbetengel, bankloterij?
Per ongeluk expres
Dom? Nee hoor, dit filmpje uit vervlogen tijden toont aan dat zélfs de allerbesten last met klemtonen blijken te hebben. Al zou het kunnen dat ze het er een beetje om doen.