Krijg nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Willem Geetsstraat 9, 2800 Mechelen
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Kim karaktergestoord?

japans1Wonderlijk, de Japanse schrijfmachine die ik recent kocht.

Japans samenraapsel

Het Japanse schrift bestaat uit vier schrijfmethoden, waaronder Kanji. Dat beeldschrift nam het over van het Chinees. Van de 50.000 tekens worden er officieel nog 1945 (Jōyō-Kanji) gebruikt, en alle kinderen leren die aan. Wel, toch de Japanse ...

Een Japanse schrijfmachine is dus eigenlijk een mini-drukkerijtje. De typist - lees letterzetter - selecteert een van de duizenden karakters. Waarna de machine ze oppikt en met een rotherrie tegen het papier op een megarol slaat.

2380 karakters, netjes op een rij

japans2Een geoefend Japans typist haalde een snelheid van liefst 30 karakters per minuut! Op voorwaarde dat hij de duizenden loden karakterstaafjes precies op zijn drukplaat wist staan. En dát vond Schrijfbe'er Kim te gemakkelijk.

Minutieus had ik de - letterlijk - loodzware platen strak in bubbelplastic verpakt, zodat ze de reis van Keulen naar Mechelen overleefden zonder uit het gelid te geraken. Uiterst voorzichtig had ik de machine thuis uitgeladen om ze te bestuderen, en weer ingepakt en naar kantoor meegenomen.

Kim: wat een karaktertje!

japans3Daar gaf ik bij het uitladen de platen met elk 2380 karakters mooi horizontaal in handen van ons aller Kim.

Die kreunde onder het gewicht en besliste prompt om ze verticaal onder haar oksel te dragen. Het rampzalige gevolg? Een lawine van enkele honderden neerstortende loden letterblokjes op de liftvloer. Een letterplaat die nooit meer de oude zal zijn. En een beteuterd kijkende Kim.

Want wat nu? Geen hond die weet welk karaktertje waar hoort.

Maar ach, ook geen hond die deze machine nog ooit zou gebruiken ...

Reageer