Krijg nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Ken uw spreekwoorden

spreekwoordenBij Schrijf.be zijn we verzot op spreekwoorden, taalweetjes en alle mogelijke taaltips. Daarom zijn we ook geabonneerd op zowat alle taalgerelateerde nieuwsbrieven.

En onlangs viel er weer zo eentje in onze mailbox. Een van de collega's las hem als eerste en vroeg mij: "Weet jij waar het spreekwoord zo zot als een deur vandaan komt?" Ik was er niet zeker van, maar had toch een vermoeden –  zo dacht ik. "Volgens mij komt het van draaideur. Zo'n deur die maar blijft draaien. En dus zot draait."

Niet dus! Deur is afgeleid van het Middelnederlandse dore dat 'dwaas' betekent. Zo zot als een dwaas. De uitdrukking heeft niets met deur – dat ding dat open en dicht kan – te maken. Nieuwe varianten als zo zot als een achterdeur en zo zot als een klapdeur zijn dus best wel grappig als je erover nadenkt.

Vechten tegen de bierkaai

En zo zijn er honderden spreekwoorden die je wel gebruikt, terwijl je geen idee hebt waar ze vandaan komen. Vechten tegen de bierkaai bijvoorbeeld. Dan zie ik allemaal mannetjes die vechten tegen een kade vol bier. Maar waarom die strijd dan al op voorhand verloren is? Geen idee. Omdat ze te zat zijn om nog goed te vechten?

Neen dus. De uitdrukking is ontstaan in Amsterdam. De bewoners van de Bierkade – een deel van de Oudezijds Voorburgwal – waren echte vechtersbazen. Ze waren zó goed dat je het beter niet tegen hen opnam. Want de strijd was al op voorhand beslist.

Spreekwoorden brengen leven in de brouwerij

En nog eentje, om het af te leren (of misschien eerder om bij te leren). Leven in de brouwerij brengen. Een job voor dansende brouwers? Maar neen. De verklaring is veel leuker. Schilder Jan Steen had in Delft zijn eigen brouwerij. Maar de vrouw des huizes verweet hem dat er te weinig gebeurde. Daarom kocht de schilder ... eenden, die hij losliet in de brouwketels. De eenden zwommen en vlogen er lustig op los. En Jan Steen? Die kon zeggen dat er wél leven in de brouwerij was.

Meer weten over de herkomst van spreekwoorden? U vindt er alles over in Nederlandse spreekwoorden, spreekwijzen, uitdrukkingen en gezegden van F.A. Stoett.


Tevreden klanten

Teksten die meeleven
Samen tot unieke communicatiestijl komen
Dit is nu eens leuk samenwerken!
Jullie schrijven, en jullie schrijven uitstekend. Punt.
Teksten met een twist
Hoe jullie met taal spelen, daarvoor doe ik mijn hoedje af!
Eerdere samenwerking opende deuren
Je krijgt altijd sterke teksten
Kruidige webteksten doen watertanden
Snel en efficiënt. Ook voor starters!
Onze nieuwe website straalt!
Die mannen weten wat ze doen!
Empathie, ambacht en succes
SEO-webteksten die Google én bezoekers verleiden
Door dat Vlaamse tintje zijn we geloofwaardiger
Copywriter met oog voor onze eigenheid
De journalisten happen toe!
Schrijf.be bulkt van het schrijftalent
Verkoopbrief was schot in de roos
Geslaagd Nederlands-Vlaams huwelijk!

Wat klanten zeggen

We zijn onder de indruk van je opzoekingswerk op onze website en je tekst is goed!

de heer Van de Velde
Van de Velde-Michielsen