string(2) "be"
array(7) { ["title"]=> string(0) "" ["type"]=> string(7) "website" ["url"]=> string(55) "https://schrijf.be/nl/blog/groot-dictee-helemaal-anders" ["image"]=> string(23) "images/logo-schrijf.png" ["description"]=> string(0) "" ["site_name"]=> string(10) "Schrijf.be" ["locale"]=> string(5) "nl-BE" }
array(6) { ["title"]=> string(0) "" ["type"]=> string(7) "website" ["url"]=> string(55) "https://schrijf.be/nl/blog/groot-dictee-helemaal-anders" ["image"]=> string(23) "images/logo-schrijf.png" ["description"]=> string(0) "" ["site_name"]=> string(10) "Schrijf.be" }
Groot Dictee helemaal anders
De Nederlander Kees van Kooten schreef enkele jaren geleden het Groot Dictee der Nederlandse Taal.
En dan?
Wel, hij ging het 'helemaal anders' aanpakken.
Wij waren héél benieuwd!
Taalliefhebbers en vlijtige mensen
Van Kooten is geen fan van dictees: "De Nederlandse taal bestaat uit zoveel meer dan de juiste spelling."
Hij is ook geen fan van de deelnemers aan dictees: "Het zijn taalliefhebbers en vlijtige mensen hoor, maar het volstaat om het Groene Boekje uit het hoofd te leren. En dat slaat nergens op."
Opgelet: ik geef hem geen ongelijk.
Ik zei alleen dat ik benieuwd was. Héél benieuwd.
Grote Puzzeloefening der Nederlandse Taal?
Ik vraag me af wat Van Kooten van plan is. Want akkoord, correcte taal gaat om veel meer dan spelling alleen. Grammatica is ook niet geheel onbelangrijk.
Maar hoe geef je dat een plaats in een dictee? U weet wel: die schrijfoefening waarbij iemand een tekst woord voor woord voorleest.
Geeft Van Kooten iedere deelnemer een hoopje woorden, waarmee ze zelf zinnen moeten vormen? Gaat hij voorzetsels weglaten, in plaats van ze uit te spreken?
Of hebt u een ander idee?
In elk geval, ik ben dus - mocht u dat gemist hebben - heel benieuwd.