Maandelijkse tip?

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Select your language

		string(2) "be"
	
		array(7) {
 ["title"]=>
 string(0) ""
 ["type"]=>
 string(7) "website"
 ["url"]=>
 string(46) "https://schrijf.be/nl/blog/gezwind-vingerblind"
 ["image"]=>
 string(23) "images/logo-schrijf.png"
 ["description"]=>
 string(0) ""
 ["site_name"]=>
 string(10) "Schrijf.be"
 ["locale"]=>
 string(5) "nl-BE"
}
	
		array(6) {
 ["title"]=>
 string(0) ""
 ["type"]=>
 string(7) "website"
 ["url"]=>
 string(46) "https://schrijf.be/nl/blog/gezwind-vingerblind"
 ["image"]=>
 string(23) "images/logo-schrijf.png"
 ["description"]=>
 string(0) ""
 ["site_name"]=>
 string(10) "Schrijf.be"
}
	

Gezwind vingerblind

Typ gezwind tienvingerblind. In illo tempore, toen er van de pc nog geen sprake was, overtuigde deze slogan me om dactylolessen te volgen. Blindelings én met al mijn vingers een foutloos tekstje op mijn elektrische Brother-schrijfmachine produceren: het leek me het einde.

Ongelukken op het klavier

Er kwam snel een einde aan mijn enthousiasme. Mijn visueel gehandicapte vingers botsten tegen elkaar, sukkelden tussen de toetsen, of draaiden zich in een onontwarbare knoop. Gevolg? De cursus vloog. Maar de slogan bleef.

Wim Ray Charles

Zo bleek. Toch toen Wim zijn ogen liet laseren. En enkele dagen een donkere bril moest dragen. Wij, bange beren, vroegen ons af of hij dan wel onze teksten zou kwallen? En hoe tilde hij onze teksten naar een hoger niveau als hij niets zag?

Vingerblinde teksten

"Och", troostte ik mijn collega's, "Wim typt toch vingerblind." Ze keken me vreemd aan en schoten in de lach. Waarop ik - in mijn wiek geschoten - internet opkruiste. En ja hoor, de 10-vinger-blind-methode bestaat - op alle mogelijke manieren gespeld.

Licht in de duisternis

Ik belde Marcel. Want die weet altijd raad. Van Dale én de Woordenlijst houden het op het tienvingersysteem: 'het systeem om bij het typen alle tien de vingers te gebruiken'. Maar wat als je dat ook nog eens blindelings wilt doen? Onze onvolprezen eindredacteur suggereerde: een tienvingersysteem voor blind typen. Of: het blinde tienvingersysteem. En hij geeft als tip mee: "Als je blinde cursiveert, weet de lezer, als ie niet blind is, wat je bedoelt."

In vingerdik koffiedik kijken

Het woord vingerblind bestaat niet. Jammer. "Och", troost Kim me: "ik heb ook zo van die woorden. Ik zeg bijvoorbeeld: 'Dat is vingerdik kijken'. En dat dit niet klopt, ligt er wel koffiedik bovenop".