fbpx

Maandelijkse tip?

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Gekleurd verleden


Oorlog dwingt tot keuzes. Meeheulen met de vijand, bij het verzet gaan, of je neutraal afzijdig houden? Vaak is het een kwestie van overleven in een grijze zone. Daarover gaat de tentoonstelling 'Gekleurd verleden' , die morgen in Gent de deuren opent.

Propaganda

Wat dit met schrijven te maken heeft, vraagt u? Veel. Want tijdens de oorlog was de schrijfmachine het middel bij uitstek om propaganda te verspreiden. En zo kwamen de organisatoren bij www.schrijfmachine.be terecht - en dus bij mij. Op zoek naar een Olympia Robust mét SS-toets. En die heb ik in mijn verzameling, hoewel niet geheel van harte.

SS-toets

Ik dubde er lang over of ik een schrijfmachine met de vermaledijde SS-toets wel in huis wilde halen. Want politiek correct kun je hem bezwaarlijk noemen. Anderzijds: is het ontkennen van zijn bestaan niet het ontkennen van de geschiedenis? Volgens mij wel. Schrijfmachines zetten de tederste gedichten op papier, maar braken net zo goed de vuigste vlugschriften uit.

En dus kocht ik toch een Olympia Robust - met tegenzin. Ook al omdat het een lelijke schrijfmachine is. Maar wel onverwoestbaar, en gevat in een dito transportkoffer, met ijzer rondom beslagen. Klaar om op vrachtwagens of achter in jeeps de Schutzstaffel te volgen in haar jacht op vermeende staatsvijanden.

Tentoongesteld

Bestaat toeval?
Nog geen maand later liep het mailtje binnen voor de tentoonstelling in de Kunsthal Sint-Pietersabdij. En was ik blij dat ik kon helpen met deze zeldzame machine.
Want na de oorlog werden, op bevel van de geallieerden, alle ss-toetsen en -hamertjes van de schrijfmachines verwijderd. Op enkele na ... waaronder de mijne. En dié pronkt nu een half jaar in Gent.

Oh ja: over enkele dagen ligt ook het boek in de rekken dat hoort bij de tentoonstelling, uitgegeven door Lannoo.


Lees ook