Maandelijkse tip?

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be




Menu

Select your language

		string(2) "be"
	
		array(7) {
  ["title"]=>
  string(0) ""
  ["type"]=>
  string(7) "website"
  ["url"]=>
  string(41) "https://schrijf.be/nl/blog/erfeniskwestie"
  ["image"]=>
  string(23) "images/logo-schrijf.png"
  ["description"]=>
  string(0) ""
  ["site_name"]=>
  string(10) "Schrijf.be"
  ["locale"]=>
  string(5) "nl-BE"
}
	
		array(6) {
  ["title"]=>
  string(0) ""
  ["type"]=>
  string(7) "website"
  ["url"]=>
  string(41) "https://schrijf.be/nl/blog/erfeniskwestie"
  ["image"]=>
  string(23) "images/logo-schrijf.png"
  ["description"]=>
  string(0) ""
  ["site_name"]=>
  string(10) "Schrijf.be"
}
	

Erfeniskwestie

Bij mijn schoonouders gaan eten: het is altijd dolle pret - en dat bedoel ik niet sarcastisch. Integendeel, deze twee mensen bewijzen keer op keer dat mijn echtgenoot zijn allerbeste kenmerken van hen erfde. En natuurlijk ook de kleur van zijn ogen, zijn lengte, ...  én een of andere aandoening die later de spieren van zijn vingers zal aantasten - gelukkig zonder blijvende en al té erge gevolgen.

Copywriter brengt raad

Dat laatste ontdekte hij onlangs. Toen deelde zijn vader hem doodleuk mee dat het overerfelijk was. "Zeg je niet twee keer hetzelfde met overerfelijk?" repliceerde mijn schoonmoeder. "Iets gaat op iemand over, of je erft het van iemand." De twee samen leek haar van het goede te veel. "Is dat geen pleonasme of tautologie?" Alle blikken draaiden in de richting van de copywritster van het gezelschap - ik dus.

Neen, geen pleonasme of tautologie. Het ene is iets als 'groen gras' of 'witte sneeuw'. Het andere is zoals 'enkel en alleen' of 'blij en verheugd'. Maar wat was het dan wél? "Euh, misschien eerder een contaminatie", opperde ik. "Je weet wel, zoals optelefoneren of afprinten." Er werd instemmend geknikt: de copywriter had gesproken! Het was beslist!

Taalnestbevuiling?

Maar echt zeker was ik niet. Mijn schoonvader zomaar van taalnestbevuiling beschuldigen: was dat geen brug te ver? Daarom zocht ik het vanochtend even op in het Groene Boekje én de Dikke Van Dale - je kunt niet zeker genoeg zijn. Daar stond het: overerfelijk (bn.) overgeërfd kunnen worden: een overerfelijke ziekte a) die overgeërfd kan worden, b) besmettelijke ziekte.

Dus, sorry Paul. Overerfelijk is helemaal goed. Al hoop ik wel dat je zoon niet té veel van die overerfelijke ziekten van je overerft.