Maandelijkse tip?

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Select your language

		string(2) "be"
	
		array(7) {
 ["title"]=>
 string(0) ""
 ["type"]=>
 string(7) "website"
 ["url"]=>
 string(36) "https://schrijf.be/nl/blog/eenlingen"
 ["image"]=>
 string(23) "images/logo-schrijf.png"
 ["description"]=>
 string(0) ""
 ["site_name"]=>
 string(10) "Schrijf.be"
 ["locale"]=>
 string(5) "nl-BE"
}
	
		array(6) {
 ["title"]=>
 string(0) ""
 ["type"]=>
 string(7) "website"
 ["url"]=>
 string(36) "https://schrijf.be/nl/blog/eenlingen"
 ["image"]=>
 string(23) "images/logo-schrijf.png"
 ["description"]=>
 string(0) ""
 ["site_name"]=>
 string(10) "Schrijf.be"
}
	

Eenlingen

Weet u waarvan ik soms wakker lig? Sommige woorden lijken geen échte synoniemen te hebben. En dat is knap lastig voor een copywriter. Want wij willen wel eens afwisseling brengen in onze teksten. Zo houden we onze lezers geboeid. En vallen we zelf niet in slaap boven ons toetsenbord. Maar vooral: zo vermijden we het krassen van Wims strenge, rode balpen op ons scherm .

Alleenstaande woorden

Maar soms stoot je dus op woorden die geen evenknie lijken te hebben. Toch niet een die krek hetzelfde zegt, zonder betekenis- of nuanceverlies. Dan moet je onhandig gaan parafraseren. Of een verwant van het negende knoopsgat in de plaats zetten. Knap frustrerend en nooit echt elegant!

Witte, koude neerslag

Ik bedoel maar. De Inuit kennen tig woorden voor sneeuw. Wij hebben alleen sneeuw. Dat die dan nat is of fijn, of koud of papperig verandert niets: je blijft sneeuw schrijven.

Firma = fabriek?

Of neem: fabriek. Synoniem.net geeft daarvoor als alternatief: bedrijf, firma, industrie, nijverheid, onderneming, productiebedrijf.  Een bedrijf is een fabriek? Daarmee is die thuiswerkende boekhouder gelukkig! Zich moeten concentreren in het lawaai en gedruis van machines. Gebruik in dit geval dan geen synoniemen, zou je zeggen. Maar dan staat een paragraaf meteen volgebouwd met fabrieken.

Arme taal

Of probeer eens een gelijkwaardig alternatief te vinden voor lone rangers als toekomst en ladder. Zelfs het woord woord ... of zelfs: zin. Beide onverlaten laten zich - in hun taalkundige betekenis - niet ongestraft vervangen. Is onze taal dan zo arm?

Verstoteling

Ik besloot mijn omgeving op de hoogte te brengen van deze bescheiden taalramp. En ik werd hartelijk uitgelachen. Zij vonden dat ik problemen maakte waar er geen zijn. Nu zeg ik u: dan gooi je al eens iets in de groep ...

Zelfhulpgroep voor singles

Ik heb dus besloten een zelfhulpgroep voor alleenstaande woorden op te richten. En ik richt me tot u, beste lezer, om lid te worden. Overschat ik het probleem? Of zit u er ook mee? En hoe lost u het op? Uw gefundeerde antwoorden zijn meer dan welkom.