Krijg nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Dat doet de deur dicht

Enkele maanden geleden schreef ik webteksten voor een Nederlandse klant. En het was natuurlijk onze eindredacteur van bij de Noorderburen die mijn schrijfsels onder handen nam. Té Vlaamse woorden haalde hij eruit, en verving hij door een passender alternatief. Logisch, dus ik stond er niet al te lang bij stil. Ook niet toen hij mijn 'opendeurdag' eruit kegelde voor 'open dag'.

Een open deur of een open dag?

Nu kom ik gisteren aangewandeld in het station. En wat zie ik daar op een groot bord? Jawel, de NMBS houdt ... open dagen. En deze keer ging ik er niet onverschillig aan voorbij. Hoe langer ik bij de term stilsta, hoe raarder ik hem vind. Voor mij is 'de deur' toch vrij onmisbaar in het hele gebeuren. Want is het niet zij, en zij alleen, die open (of dicht) kan? Of bestaat er dan ook zoiets als een dag die zich opent en sluit? Ik dácht het niet.

De Taalunie leert me dat beide woorden standaardtaal zijn. 'Open dag' is dat voor het héle Nederlandse taalgebied. Terwijl 'opendeurdag' dat alleen in België is. Waar het ook veel gangbaarder is dan zijn variant. Dan vind ik het raar dat nota bene de Nationale Maatschappij van de Belgische Spoorwegen niet gewoon spreekt van 'opendeurdag'.


Tevreden klanten

Allemaal zotte mensen – gelukkig
Jaarverslag in aantrekkelijk jasje
Spot on!
Hun teksten zijn bondig en fris van toon
Goed voor planning en humeur
Weinig geblaat en veel wol
Schrijfdokter scoort meer dan 90 procent
Vertalen en herschrijven: dát zochten we
Al vijf nieuwe grote klanten - en de teller stopt niet!
Authentiek voer voor moderne lezers
Op héél korte tijd en toch geen haastwerk
Meteen dol op de schrijfstijl
Vlot maar overtuigend, speels maar professioneel
Mijn folder doet nu het werk voor mij
De tekst past bij mij
Het resultaat overtrof mijn verwachtingen
Hartelijk en duidelijk, boeiend en concreet
Interalu smart ceilings
Nooit een letterlijke vertaling!
Our main selling points stood out perfectly

Wat klanten zeggen

Kritische blik, goeie communicatie, topkwaliteit!

Sanne Bakker