Maandelijkse tip?

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Select your language

		string(2) "be"
	
		array(7) {
 ["title"]=>
 string(0) ""
 ["type"]=>
 string(7) "website"
 ["url"]=>
 string(59) "https://schrijf.be/nl/blog/clarence-thomas-houdt-het-simpel"
 ["image"]=>
 string(23) "images/logo-schrijf.png"
 ["description"]=>
 string(0) ""
 ["site_name"]=>
 string(10) "Schrijf.be"
 ["locale"]=>
 string(5) "nl-BE"
}
	
		array(6) {
 ["title"]=>
 string(0) ""
 ["type"]=>
 string(7) "website"
 ["url"]=>
 string(59) "https://schrijf.be/nl/blog/clarence-thomas-houdt-het-simpel"
 ["image"]=>
 string(23) "images/logo-schrijf.png"
 ["description"]=>
 string(0) ""
 ["site_name"]=>
 string(10) "Schrijf.be"
}
	

Clarence Thomas houdt het simpel

Kent u Clarence Thomas? Dat is een rechter aan het Supreme Court van de Verenigde Staten. Over zijn ideeën weid ik hier niet uit, maar hebt u al eens op zijn taal gelet?

Leg het eens uit aan een analfabeet

Meneer Thomas spreekt én schrijft heel eenvoudig. Dat komt omdat hij opgroeide in een omgeving met mensen die meestal niet konden lezen of schrijven. Daar probeert u maar beter niet te geleerd uit de hoek te komen. Want er is geen kat die begrijpt waarover u het hebt.

Keep it simple, stupid

Een rechter die alles in eenvoudige taal uitlegt? Die kan in zijn volgende leven gerust copywriter worden. Want KISS, of 'keep it simple, stupid' is een van de basisbeginselen voor een goeie tekst. Waarom zou u het moeilijk zeggen, als het gemakkelijk kan? Meneer Thomas heeft dat helemaal begrepen:

einstein

"What I tell my law clerks is that we write these opinions so that they are accessible to regular people. That doesn't mean that there's no law in it. But there are simple ways to put important things in language that's accessible. As I say to them, the beauty, the genius is not to write a 5 cent idea in a ten dollar sentence. It's to put a ten dollar idea in a 5 cent sentence.
That's beauty. That's editing. That's writing."

Herschrijven tot een kind het begrijpt

Begint u liever uw zin met 'Mogen wij u vragen om de nodige aandacht aan dit schrijven te besteden'? Doe gerust. Maar herschrijf het achteraf naar mensentaal. Zou een twaalfjarige het snappen? Nee? Schrijf het dan niet. Of zoals meneer Thomas zegt:

"We do a lot of editing, and it's very aggressive. We eliminate a lot of trivial nonsense. And I do not like cuteness in my opinions. You save that for your own stuff. It is all meat and potatoes."

Alleen de patatjes en het vlees overhouden dus. Of uw vegetarische alternatief, natuurlijk. En zit u er te dicht op om het eenvoudig uit te leggen? Schakel dan een specialist in!

Lees het artikel in The Atlantic na.