string(2) "be"
array(7) { ["title"]=> string(0) "" ["type"]=> string(7) "website" ["url"]=> string(52) "https://schrijf.be/nl/blog/chillen-in-het-snacksalon" ["image"]=> string(23) "images/logo-schrijf.png" ["description"]=> string(0) "" ["site_name"]=> string(10) "Schrijf.be" ["locale"]=> string(5) "nl-BE" }
array(6) { ["title"]=> string(0) "" ["type"]=> string(7) "website" ["url"]=> string(52) "https://schrijf.be/nl/blog/chillen-in-het-snacksalon" ["image"]=> string(23) "images/logo-schrijf.png" ["description"]=> string(0) "" ["site_name"]=> string(10) "Schrijf.be" }
Chillen in het snacksalon
Mag ik heel onbescheiden met de deur in huis vallen? Mijn Nederlands is chiller dan een ijsgekoelde mojito. Ook al moet ik stilaan een bejaardentehuis bezoeken om nog als 'jongere' te worden aangesproken, mijn vocabulaire kan naar Tomorrowland zonder uit de toon te vallen.
Dagdroom doorbroken
Zo dacht ik tenminste. Tot ik post kreeg van een nieuwe snackbar. Onweerstaanbaar, vind ik zoiets. Niet de snacks, wel de folder. Hun aanbod wordt kernachtig samengevat op de voorpagina:
KALFS & KIP SPARERIBS – BURGER – PANINI – CHICKEN – SCHOTEL – KAPSALON
Ik frons de wenkbrauwen. En niet alleen omdat ik het verschil tussen chicken en kip niet kan bevatten. Kapsalon? Mijn verbeelding slaat op hol. Ik heb al gehoord van wassalons waar je een cocktail kunt drinken. Is dit ook zoiets? Het lijkt me wel wat: een durum verorberen terwijl je haar wordt geknipt. Ben ik meteen van dat verplichte gesprekje met de kapper verlost.
Helaas. De laatste pagina doorbreekt mijn dagdroom. Een kapsalon blijkt een soort snack te zijn. En het is niet eens een nieuwigheid: het bestaat al sinds 2003. Schrijf.be schreef er in 2013 al eens een blogpost over. Ouch.
Tot zover mijn chillfactor. Die gaat alleen onder nul in een kunstmatige testomgeving. Alsof mijn sjoemelsoftware dan pas aanslaat.
“Mag ik de kapsalon in het kapsalon opeten?”
“De kapsalon wordt geserveerd met 2 hotwings”, zo leert het foldertje mij nog. Verontrustend, en niet alleen voor uw kransslagaders. Want zeggen we niet 'het kapsalon'? Mijn dikste vriend spreekt me tegen. Kapsalon kan mannelijk én onzijdig zijn. Maar de keuze is niet willekeurig. Wie 'de kapsalon' googelt, krijgt alleen resultaten uit Nederland. In Vlaanderen laten we ons coifferen bij 'het kapsalon'. Nog maar eens een bewijs dat we niet helemaal dezelfde taal spreken.
Als ik mijn foldertje mag geloven, spreken we voortaan ook in Vlaanderen over 'de kapsalon'. Maar wel alleen als het over de caloriebom gaat. Een beetje zoals het pad en de pad, of de bal en het bal.
Hierbij een warme oproep aan alle vorsers van de Nederlandse taal: staar u niet blind op de wereld van de hoogtechnologische start-upeconomie. Als u op zoek bent naar avontuurlijke smaakcombinaties én taalontwikkelingen, moet u bij de snackbar zijn.
Foto: Darwin Bell