string(2) "be"
array(7) { ["title"]=> string(0) "" ["type"]=> string(7) "website" ["url"]=> string(43) "https://schrijf.be/nl/blog/brievenschrijver" ["image"]=> string(23) "images/logo-schrijf.png" ["description"]=> string(0) "" ["site_name"]=> string(10) "Schrijf.be" ["locale"]=> string(5) "nl-BE" }
array(6) { ["title"]=> string(0) "" ["type"]=> string(7) "website" ["url"]=> string(43) "https://schrijf.be/nl/blog/brievenschrijver" ["image"]=> string(23) "images/logo-schrijf.png" ["description"]=> string(0) "" ["site_name"]=> string(10) "Schrijf.be" }
Brievenschrijver
Ik vind copywriting een lelijk woord, vooral met mijn Gentse rrrrr klinkt het nergens naar. Vraagt er iemand naar mijn beroep? Dan houd ik het liever op 'brievenschrijver'. Brievenschrijver is een mooi woord, én een woord met internationale weerklank.
In Brazilië
Regisseur Walter Salles gebruikt het in een van zijn films: Central do Brasil. Het verhaal gaat over de oudere ex-lerares Dora (Fernanda Montenegro). Ze scharrelt op het Centraal Station van Rio de Janeiro haar inkomen bij elkaar door voor analfabeten brieven te schrijven. Dan komt een vaste klant van Dora onder een bus terecht. Zij laat haar zoontje Josue als wees achter. Dora sommeert hem eerst op te donderen, neemt hem dan mee naar huis, verkoopt hem vervolgens aan een stel obscure adoptiebemiddelaars en redt hem een dag later uit de klauwen van dezelfde griezels. Daarna gaan ze in een aftandse bus op zoek naar de verdwenen vader van de kleine Josue, en verandert de film in een road movie. De brievenschrijfster en de straatjongen groeien naar elkaar toe.
In Israël
Ook in Va, vis et deviens speelt een brievenschrijver een cruciale rol. De film gaat over het lot van de falasha's, de Ethiopische joden die in het begin van de jaren tachtig vanuit het door hongersnood en burgeroorlog getroffen Soedan naar het Heilige Land gerepatrieerd werden. We zien hoe een christelijke moeder in het Soedanese vluchtelingenkamp Um Raquba 's nachts haar zoon van negen aan een jonge falasha toevertrouwt. Die heeft net haar eigen zoon verloren. "Ga, leef en word", zegt ze. En voor de jongen goed en wel beseft wat hem overkomt, zit hij in een vliegtuig met bestemming Israël. Vanaf dat moment is de jonge Schlomo alleen nog maar geobsedeerd door het idee zijn moeder terug te zien. Beetje bij beetje groeit hij op tot een intelligente tiener. Dat heeft hij te danken aan Qes Amhra, de plaatselijke leider van de Ethiopische gemeenschap én brievenschrijver voor de jonge Schlomo.
In België
Ah, kwam er maar eens zo een klant aan mijn deur kloppen. Een kleine Schlomo die een brief wil schrijven naar zijn mama in een ver land. Een verliefde Romeo mag ook. Misschien een verdwaalde Rus op zoek naar zijn familie, of een exotische prinses uit de harem van een of andere sultan? Please?