Krijg nieuwsbrief

Please enable the javascript to submit this form

 
 

Hier het cookiemonster. Geeft u mij een kruimeltje? (Wees gerust: uw privacy is ons menens!)

Ja

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Willem Geetsstraat 9, 2800 Mechelen
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Bijleren met Di Rupo

Ik grasduin in de formateursnota van Elio Di Rupo. Niet echt lectuur waarvan ik het zomers warm krijg. Bladzijden vol vaagtaal, ambtenarees en vooral veel passieve zinnen. Alleen een masochist beleeft plezier aan de lectuur van dit Nederlands.

Griezelen

En toch ... de zelfkwelling loont. In een stukje over de bijkomende financiering van Brussel blijft mijn blik hangen bij een vet gedrukt woord: dodehand. Een koude rilling loopt over mijn rug. Daarna krijgt mijn nieuwsgierigheid de bovenhand.

Mainmorte

Dodehand vind ik niet in Van Dale of de Woordenlijst, maar het begrip dode hand bestaat wel. Het is een bijzonder krediet dat de gederfde inkomsten van gemeenten moet compenseren, omdat ze op sommige eigendommen geen opcentiemen kunnen heffen. Het gaat vooral om goederen van instellingen zoals kerkgemeenschappen of caritatieve verenigingen, en die 'vererven' niet.  Ze worden dus doorgegeven met de doode hand. In het Frans heet het een mainmorte. Dat verklaart meteen waarom de vertaler van dienst 'dode hand' aan elkaar heeft geschreven.

Blij

Kijk, zo heb ik toch wat bijgeleerd! Een minuut lang ben ik gelukkig met die dode hand van Di Rupo. "Blij met een dooie mus", zou mijn vader brommen, want de nota zelf is intussen ... zo dood als een pier.

Reageer

Tevreden partners

Mijn e-mailing is onweerstaanbaar
Doorzettingsvermogen en creatieve input
Dit copywritingbureau pakt uit met mijn verhaal
Snel en efficiënt. Ook voor starters!
Schrijf.be? Dat is super service!
Luchtige webteksten met roestvrijstalen trefwoorden
Teksten die kleur geven aan onze visie
Hoe jullie met taal spelen, daarvoor doe ik mijn hoedje af!
Efficiënt, makkelijk én snel
Snel en professioneel: wat wil je nog meer?
Zot zeg hoeveel beter die tekst wordt!
Ik wilde er geen letter aan veranderen
De juiste stem voor elke doelgroep
Hun werkwijze is absoluut top
Mijn technische wereld helder uitgelegd
Geen blindelingse eindredactie
De inbegrepen correctieronde vind ik een hele geruststelling
Wil je echt goede teksten?  Dan moet je hier zijn.
Ik de cijfers, zij de letters
Onze uitnodiging was een groot succes

Wat klanten zeggen

Ik vind je manier van werken heel goed.  Héél professioneel.  

Lieve Vonckx
Covidien