fbpx

Krijg nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Bijleren met Di Rupo

Ik grasduin in de formateursnota van Elio Di Rupo. Niet echt lectuur waarvan ik het zomers warm krijg. Bladzijden vol vaagtaal, ambtenarees en vooral veel passieve zinnen. Alleen een masochist beleeft plezier aan de lectuur van dit Nederlands.

Griezelen

En toch ... de zelfkwelling loont. In een stukje over de bijkomende financiering van Brussel blijft mijn blik hangen bij een vet gedrukt woord: dodehand. Een koude rilling loopt over mijn rug. Daarna krijgt mijn nieuwsgierigheid de bovenhand.

Mainmorte

Dodehand vind ik niet in Van Dale of de Woordenlijst, maar het begrip dode hand bestaat wel. Het is een bijzonder krediet dat de gederfde inkomsten van gemeenten moet compenseren, omdat ze op sommige eigendommen geen opcentiemen kunnen heffen. Het gaat vooral om goederen van instellingen zoals kerkgemeenschappen of caritatieve verenigingen, en die 'vererven' niet.  Ze worden dus doorgegeven met de doode hand. In het Frans heet het een mainmorte. Dat verklaart meteen waarom de vertaler van dienst 'dode hand' aan elkaar heeft geschreven.

Blij

Kijk, zo heb ik toch wat bijgeleerd! Een minuut lang ben ik gelukkig met die dode hand van Di Rupo. "Blij met een dooie mus", zou mijn vader brommen, want de nota zelf is intussen ... zo dood als een pier.


Tevreden klanten aan het woord

Efficiënte doe-mailing met schwung
De tekst past bij mij
Sommige dingen laat je beter over aan experts
Teksten vertaald … én verbeterd!
Tekst even belangrijk als vorm
Ik bestelde te laat, en toch was mijn tekst op tijd klaar!
Copywriter met oog voor onze eigenheid
Schrijf.be denkt met u mee
Schrijf.be respecteert onze inhoudelijke boodschap
Je krijgt altijd sterke teksten
Vlotte maar doordachte werkwijze
Mijn technische tekst slaat spijkers met koppen
Snelheid én kwaliteit als troeven
Open en duidelijk
Een tekst die uitnodigt tot actie: net wat ik verwachtte!
We klimmen een onlinetrap hoger
Die mannen weten wat ze doen!
Teksten met aroma!
De perfecte omschrijving
Taalvirtuoos komt aan zijn trekken

Wat klanten zeggen

Dank je voor de schitterende ondersteuning en oplevering op tijd!

Chantal Buyse
Securex