Krijg nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Schattig, die Vlaamse taal

Typisch Belgische woordenEen tijdje geleden beleefde ik een deugddoende vakantie in de Haut-Marne. Dat is Frankrijk, voor de geografisch ongeletterden onder ons. Toch stikte de wandelherberg waarin we verbleven van de Nederlanders. Het fijnere soort, niet de brallende, Heineken drinkende massa die je wel eens op een Franse camping treft.

Vlaams-Nederlands of Belgisch-Nederlands? 

Wat mijn medegasten wel met die massa gemeen hadden? Hun kroelende gilletjes, telkens als mijn vriend en ik een sappig Vlaams woord lieten verdwalen in onze proper opgekuiste standaardtaal. "Oh, zeggen jullie dat zooo in het Belgisch?!! Jullie hebben zooo'n heerlijk taaltje." Of "Jullie Belgen hebben echt wel een juister taalgevoel." Mijn vriend en ik kregen er het heen en weer van. Om te beginnen bestaat het Belgisch niet, lieve noorderburen. In België spreek je Vlaams. Of Frans (Waals), of Duits. Maar géén Belgisch.

Vlamingen zijn mee!

En ja, het klinkt zacht, gezellig en lekker, ons Vlaams. Maar zijn wij daarom taalgevoeliger? Ondanks alle Vlaamse overwinningen in Tien voor Taal wilde ik dat wel eens betwijfelen. Tot op een avond aan tafel. Mijn vriend probeert me iets uit te leggen. Ik, blond, net uit de sauna en wat suf, volg zijn verhaal niet helemaal. Hij vertelt het opnieuw. "Aha", roep ik als de eurocent gevallen is,  "nu ben ik mee!" Gelach aan het gelag, onze Hollandse disgenoten vinden ons weer superschattig: "Mee zijn? Om zijn, zul je bedoelen!" Want in Nederland moet je blijkbaar een blokje omlopen om mee met het verhaal te zijn.

Nu zou ik om zijn als iemand me met zijn redenaarstalent van zijn gelijk heeft overtuigd, maar goed. Dat is vast en zeker het verschil tussen Noord- en Zuidnederlands. Enfin, daarvan ben ik zeker en vast overtuigd!

Wilt u er zeker van zijn dat onze noorderburen niet over uw zinnen struikelen? Klop dan bij onze copywriters aan. Zij steken uw teksten met veel plezier in een Nederlands jasje. En omgekeerd kan natuurlijk ook! Want wij zijn om én mee. 


Tevreden klanten

Gestructureerd als een ISO-bedrijf en flexibel op de koop toe!
Sterke content, stipt op tijd geleverd
De communicatie blééf gewoon lopen
Verkoopbrief was schot in de roos
Tot zeven keer meer respons
Om van te smullen
Ik bestelde te laat, en toch was mijn tekst op tijd klaar!
Een baken van kwaliteit
Georganiseerd, persoonlijk, helder
Sodexo en Schrijf.be: een klinkend partnerschap
Om een voorbeeld aan te nemen!
Tekst even belangrijk als vorm
English, in other words
Meer dan schrijven
In één rechte pennentrek naar de finish
Contentcreatie van a tot z
Overtuigende mailing tegen scherpe prijs
Goed meegedacht, goed neergeschreven
Met de blik van een buitenstaander
Allroundtekstatleten

Wat klanten zeggen

Alvast bedankt, dat ziet er zeer goed uit! Bedankt voor de vlotte service.

Tineke Thys
Mediafair