Krijg nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Aantweirpe, gaaë zè cha veur maaë ...

Ik ben een Antwerpse in hart en nieren. En dus vol lof over mijn stad. Want jawel, Antwerpenaren hébben een dikke nek en kunnen niets slechts over 't stad zeggen.

Antwerpse invloed

Toen we hier gisteren een gesprek over 'de standaardtaal' aanknoopten, moest ik me dus als rasechte Antwerpse moeien. Want het AN? Dat had zijn basis in Antwerpen. Ik staafde mijn stelling met geschiedkundige feiten: de Spanjaarden die de Antwerpenaren in 1585 tot wanhoop dreven. De Antwerpse vlucht naar de Noordelijke Nederlanden. Het gemis aan een standaardtaal dat in de 16de eeuw de kop opstak. En de notabele, slimme Antwerpenaren die samen met onze noorderburen zorgden voor een uniform taalgebruik.

Antwerpse mythe

Een verhaal om van te smullen ... als je van Antwerpen bent. Mijn niet-Antwerpse collega's trokken hun wenkbrauwen erbij op. En dus zou ik die Mechelaars eens op hun plaats zetten met een blog over dit belangrijke feit. Alleen was dat buiten google gerekend, want de zoekrobot had niets te melden over de interessante daden van de Antwerpenaren. Wél vond ik verwijzingen naar het boek Taal als mensenwerk. Een Nederlands naslagwerk waarin de Antwerpse invloed op het AN als mythe wordt afgedaan. De ontwikkeling van de standaardtaal was blijkbaar een Hollandse aangelegenheid.

Antwerpse koppigheid

Over heilige huisjes intrappen gesproken. Mijn Antwerpse hart bloedt. Al moet ik het boek misschien toch maar eens lezen ... om dan achteraf volledig het tegendeel te bewijzen. Want geef nu toe: wij Antwerpenaren moeten er toch iets mee te maken hebben?


Lees ook

Tevreden klanten

Onze productvoordelen spatten van het scherm
Gestructureerd als een ISO-bedrijf en flexibel op de koop toe!
Volbloed taalkunstenaars
De communicatie blééf gewoon lopen
De inbegrepen correctieronde vind ik een hele geruststelling
Op héél korte tijd en toch geen haastwerk
“Storytelling met resultaat”
Buienradar
Dit copywritingbureau pakt uit met mijn verhaal
Vlotte maar doordachte werkwijze
Trefzeker, duidelijk en snel.
De teksten zijn er boenk op
Betrouwbaar, professioneel én creatief met taal
Georganiseerd, persoonlijk, helder
Meteen een goed gevoel bij de teksten
Elke tekst is een schot in de roos
Drukkersjargon professioneel vervlaamst
Authentic while still meeting SEO needs
Ik de cijfers, zij de letters
De ideale partner die zekerheid geeft

Wat klanten zeggen

Hartelijk bedankt! Wat een service! Graag tot een volgende keer.

Christel Van den Branden
Quintessence