string(2) "be"
array(7) { ["title"]=> string(0) "" ["type"]=> string(7) "website" ["url"]=> string(38) "https://schrijf.be/nl/blog/tegendraads" ["image"]=> string(23) "images/logo-schrijf.png" ["description"]=> string(0) "" ["site_name"]=> string(10) "Schrijf.be" ["locale"]=> string(5) "nl-BE" }
array(6) { ["title"]=> string(0) "" ["type"]=> string(7) "website" ["url"]=> string(38) "https://schrijf.be/nl/blog/tegendraads" ["image"]=> string(23) "images/logo-schrijf.png" ["description"]=> string(0) "" ["site_name"]=> string(10) "Schrijf.be" }
Tegendraads
Voor een schrijfopdracht verdiep ik me dezer dagen in de technische gegevens van ontelbare houtsoorten. Met heerlijk exotische namen als Massaranduba, Pau amarelo of Afrormosia. Of het grappige Ayous Wawa of Panga-Panga.
Houten kop
En mijn collega's zullen het geweten hebben! Zo zet ik met Wim schijnbaar achteloos een boompje op over Latijnse plantennamen. En verblijd ik shoeshopaholic Ann met weetjes die hout snijden - Weet jij welke houtsoort uitermate geschikt is voor schoenhakken? Overstelp ik eindredacteur Marcel met mijn werkteksten? Dan kan ook hij de woordspelingen niet laten - Je houdt me werkelijk in een houdgreep, Tom.
Den draad hé, Harry
Ook de hobby-etymoloog in mij sprokkelt kennis. Zo leerde ik dat hout een draad heeft: de vezel van het hout en zijn beloop. En die kan recht zijn, warrig, onregelmatig of gekruist. Of een tegendraad. Die bemoeilijkt de bewerking vaak. Vanwaar onze uitdrukking tegendraads.