Krijg nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Tastbare geschiedenis in twee zinnen

Soms krijg je op heel onverwachte plekken een taalschat gepresenteerd - op een zilveren schaaltje. Zo ook onlangs in Berlijn, bij het weinige wat er nog rest van De Muur. Een verhelderende openluchttentoonstelling schetst hoe het zover is kunnen komen, met die Muur.

Pleite zijn

Het verhaal begint in 1929, en documenteert de economische crisis en Jodenvervolging. Met wrange foto's.

Zoals deze van een gesloten kruidenierszaak. Op het raam een bordje met levensdrama in twee zinnetjes: "Wir sind Pleite. Darum geschlossen."

Mijn Nederlands-tussentalige brein vertaalt dit als: "We zijn ermee weg, daarom gesloten." Maar het Jiddische 'Pleite sein' had oorspronkelijk een andere betekenis. Een die tijdens de Grote Depressie voor een heleboel mensen maar al te reëel was: "We zijn failliet, daarom moeten we sluiten."

Tastbaar wrang

Het zet me aan het denken over de kracht van het woord. Dit zijn maar twee zinnetjes, en toch ... Je proeft er de wanhoop door. Ze brengen een bittere periode in de geschiedenis tastbaar wrang tot leven. Ik word er zowaar stil van.


Lees ook

Wat klanten zeggen

Ik ben aangenaam verrast door jullie feedback op de copy. Jullie gaan niet zomaar akkoord met zaken die wij vragen omdat het taalkundig niet ok is, en dat waarderen we. Zo leren we ook nog iets bij.

Katrien Verbiest
Electrabel