fbpx

Krijg nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Taalmens, erger je niet!

Het moet met het vallen van de bladeren te maken hebben: als de herfst voor de deur staat, krijg ik de neiging om vooruit te blikken ... naar de eindejaarsperiode. Ik zie mezelf al kerstbomen versieren, geschenkjes inpakken en kalkoen braden. En ik kijk ook al uit naar de talrijke eindejaarslijstjes van bekende koppen ... én naar het woord van het jaar. Want dát vind ik interessant.

Stom, stommer ... irritant!

Nu ontdekte ik op de website van Onze Taal dat ik ook mag uitkijken naar het stomste woord van het jaar. Een link wees me de weg naar 'De verkiezing van het irritantste woord van 2009'. Een Nederlandse site, dus er zijn een aantal Hollandse gedrochten genomineerd - terecht misschien. Het Hollandse 'kids' of 'kiddoos' is nu eenmaal hemeltergend irritant.

Hélemaal mijn ding

Sommige van de twintig genomineerde woorden en uitdrukkingen duiken ook in Vlaanderen op. En verdienen stuk voor stuk de hoofdprijs. Zo erger ik me mateloos aan uitspraken als: 'ik zeg: doen', 'dat is mijn ding', of ' ..., weet je?' - pure horror.

Naar waar?

Toch ging mijn stem niet naar een van bovenstaande miskleunen. Ik koos resoluut voor 'naar de mensen toe'. Een taalkwelling die te pas, maar vooral te onpas opduikt. Dan lees je plots: 'we communiceren naar de mensen toe'. Wat willen ze daarmee zeggen? Alsof je van de mensen weg kunt communiceren. Deze taalziekte breidt zich trouwens uit. Het is niet alleen 'naar de mensen toe', maar ook 'naar de burger toe',  'naar de verenigingen toe', 'naar de toekomst toe', ... . Allemaal uitspraken die ik naar de hel toe verwens.


Tevreden klanten aan het woord

Onze 'over ons' gaat niét over ons!
Ik verwachtte het beste … en kreeg nog beter
Meteen op dezelfde golflengte
Topteksten, hoedje af
De deadline was heel nipt. Toch kregen we alle teksten op tijd.
Wat als uw freelance-copywriter ermee kapt?
Trainees verguld met de hands-on workshop
Snelheid, vriendelijkheid en opvolging
Ik wist meteen: dít is het!
Onze nieuwe website straalt!
Schrijf.be? De professionele pen die ik zocht.
De tekst past bij mij
Dynamische taalprofessionals
Wil je echt goede teksten?  Dan moet je hier zijn.
Niemand nog een excuus voor slechte teksten
Afspraken en timing altijd gerespecteerd
Webteksten die kleven
Schrijvers en blijvers
De perfecte omschrijving
Schrijf.be is een meedenker

Wat klanten zeggen

Prachtige tekst, vakwerk, precies zoals u belooft op uw website.

Dirk Robijns
Drukkerij Robijns