Krijg nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Stemmen op taalwinst

22 april: de Belgische regering valt ... voor de derde keer, het lijkt haast een faît divers. Niet voor onze noorderburen. Zij volgen onze politieke perikelen op de voet. Al is niet alles even duidelijk voor hen. Begrijpelijk, want wat voor ons vaak Latijn is, klinkt bij hen als Chinees in de oren.

Maar daar laten de Hollanders zich niet aan kennen. Ze zúllen meepraten over ons politieke geklungel. En dus bracht NRC Handelsblad het 'Belgisch Politiek Woordenboek' uit. Want ik citeer: "Als het crisis is in de Belgische politiek, schakelen de Belgen over op Wetstratees." Een vreemde taal voor de Nederlander.

Wegwijs in het Wetstratees

Het digitale woordenboek is ook voor de Belg leuk om te lezen - toch voor een taalliefhebber. Zo liet ik me charmeren door de samenstellingen Dansaert-Vlaming en wafelijzerpolitiek. Dat laatste staat trouwens ook plechtig in het Groene Boekje. Net zoals alarmbelprocedure. Hét bewijs dat politiek geklungel onze taal ten goede komt.

En nu ik het toch over taal heb: NRC Handelsblad mijdt de Franstalige termen niet - voor hen geen communautaire spanningen. En dus verschijnen ook corridor en imbuvable in de lijst. Twee woorden die al lang afstand namen van hun oorspronkelijke betekenis 'gang' en 'ondrinkbaar'. Een regeringscrisis maakt dus ook de Franse taal rijker.

Winst voor het woordenboek

Laat ze dus maar sukkelen in de Weststraat. Ik kijk intussen al reikhalzend uit naar een nieuwe portie Wetstratees. Want hoe groter het politieke verval ... hoe groter de aangroei van ons woordenboek. Dáár stem ik voor!


Tevreden klanten

Die mannen weten wat ze doen!
Georganiseerd, persoonlijk, helder
Snel, deskundig en accuraat
Schrijf.be bracht vaart in de Batavus-website
A message that hits home
Sodexo en Schrijf.be: een klinkend partnerschap
Samenhangend geheel van alle elementen
Vakkundig en toch toegankelijk, professioneel en toch persoonlijk
Snelheid, vriendelijkheid en opvolging
Schrijfdokter biedt ruimte om zelf zaken te ontdekken
Valse noot? Toch mooi lied!
Goed voor planning en humeur
Voorkeurspartner voor mij én voor mijn klanten
We klimmen een onlinetrap hoger
Snelheid én kwaliteit als troeven
Meteen op dezelfde golflengte
Volbloed taalkunstenaars
Boodschap gesnapt én goed verwoord
Efficiënt, makkelijk én snel
Zó anders dan wat je elders leest!

Wat klanten zeggen

De samenwerking was hartstikke goed. Alles is vlot verlopen, zoals ik verwachtte. De webdesigner gaat jullie teksten binnenkort inputten. Ondertussen maken we nog nieuwe bronteksten. Zodra die klaar zijn, stuur ik ze naar je door.

Tanja Slyusar
INPIEQ