fbpx

Maandelijkse tip?

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Schrijf.beter 102

 1. Wij geloven dat vrije circulatie en niet-exclusiviteit zowel uw artistieke als onze zakelijke creativiteit en alertheid aanscherpt.
  aanscherpen
  De auteur van deze zin is zeker een Schrijf.beter-fan, want hij of zij had onthouden dat je na 'zowel ... als ...' een enkelvoudige werkwoordsvorm moet gebruiken als de woorden op de beletseltekens telkens enkelvoudig zijn. Maar ... het onderwerp van aanscherpen is natuurlijk circulatie én niet-exclusiviteit. Vandaar aanscherpEN!
    
 2. Ik kijk ernaaruit om u in de nabije toekomst te ontmoeten - als uitvoerder, organisator of publiek.
  ernaar uit ... toeschouwer
  Eropuit trekken, maar ernaar uitkijken. In deze zin is uit een deel van het samengestelde werkwoord. Als uit hiervan loskomt, blijft het ... los staan. En één persoon kan natuurlijk wel voor publiek spelen, maar logischer is dat je hem dan gewoon toeschouwer noemt.
    
 3. Het bos is een grote groenpool - onderbroken door infrastructuren en bebouwingen.
  wegen en gebouwen
  Hmm, als je een voorbeeldje van 'zwaar' woordgebruik zoekt ... Het bleek gewoon te gaan over een verkaveling!
    
 4. De tegenstelling tussen de classicistische, strakke kasteelcultuur en de vrije, losse natuur bepaalden de ontwikkeling van het meubilair.
  bepaalde
  Nog zo'n verwarrende zinsconstructie. Terwijl je de zin schrijft heb je natuurlijk de neiging om na '... kasteelcultuur en ... natuur' aan een meervoud te denken. Maar het onderwerp is gewoon 'de tegenstelling', dus ... enkelvoud.
       
 5. Die versnippering mag geen invloed hebben op het natuurgebied: het moet herkenbaar zijn als één samenhangende groenpool.
  één
  Een gemakkelijke om te eindigen: 'één samenhangende' is dubbelop. Ofwel gewoon één, ofwel 'een samenhangende' is ruim voldoende.

                                 


Lees ook