fbpx

Maandelijkse tip?

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Schrijf.beter 093

 1. Bovenop de wettelijke verplichtingen krijgt u bovendien antwoord op al uw HR-vragen.
  Boven op ... krijgt u antwoord op ...
  'Bovenop' is een bijwoord: 'Ik ga bovenop zitten'. Voor 'de wettelijke verplichtingen' heb je in deze zin een voorzetsel nodig. In dit geval kan 'op' die functie perfect uitvoeren. 'Boven' wordt dan opnieuw bijwoord bij het voorzetsel 'op', in twee woorden dus. In het tweede deel van de zin valt 'bovendien' weg want dat is dubbelop met 'boven op'.
  Ziezo, meteen is de toon van het nieuwe jaar gezet. 'Ne gelukkige' trouwens voor alle schrijf.beteraars en de hunnen! :)
           
 2. U wilt zich focussen op aanwerving en verloning van uw personeel.
  loon
  'Verloning' is volgens Van Dale Belgisch-Nederlands, niet algemeen. Van Dale stelt 'betaling' of 'bezoldiging' voor. Volgens VRTtaal.net is 'verloning' de officiële term en gebruik je beter 'salaris' of 'loon'. Klinkt mij ook veel menselijker in de oren.
              
 3. Wij geloven dat vrije circulatie en niet-exclusiviteit zowel uw artistieke als onze zakelijke creativiteit en alertheid aanscherpt.
  aanscherpen
  Je zou als goede schrijf.beterleerling kunnen uitpakken met je kennis en zeggen: "Aha, met enkelvoudige substantieven tussen en na 'zowel ... als ... ' moet je altijd een enkelvoudig werkwoord schrijven."
  Maar de taaladdertjes zitten in 2011 al vroeg in het besneeuwde gras: het onderwerp van aanscherpen is natuurlijk circulatie én niet-exclusiviteit. Dus ... meervoud.
            
 4. Kies voor een veilig meerpuntsslot, met minstens drie sluitpunten om je deuren veiliger te maken.
  meerpuntslot ... om je deuren te beveiligen.
  Meerpuntslot staat niet in Van Dale. Maar meerpuntschrijver (schrijfgereedschap met meer dan een punt) wél. Dus is het logischer met één -s-.
  En nog een staaltje woordeneconomie: veiliger maken kun je naadloos vervangen door één woord. Dan moet je dat ook doen!
            
 5. Het parkbos is een grote groenpool - onderbroken door infrastructuren en bebouwingen.
  wegen en gebouwen
  Dit is een prachtig staaltje ambtenarees. Een beetje normale mens prikt daar onmiddellijk door en zegt gewoon de woorden die hij of zij altijd gebruikt.
                

Lees ook