Krijg nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Nooit meer leentjebuur

Onlangs - tijdens een zoektocht op internet - stootte ik op de BTL, de Bond tegen Leenwoorden. Die Nederlandse vereniging zet zich in voor het gebruik van zuiver Nederlands en wil 'het gebruik van leenwoorden terugdringen'.

Shoppen tot we droppen

Een nobel initiatief, hoor ik u denken. Toch als u - net als ik - de paarsgroene pukkels krijgt van mensen die gaan shoppen met hun kids. Of die in human resources zitten, en rücksichtlos handelen. Geef mij maar een begrijpelijk Nederlands alternatief. Ik betaal dus het liefste met een kredietkaart. En ik zeg ook liever dat ik tekstschrijver ben dan copywriter.

Awoe, de Romeinen!

Maar de BTL gaat verder, veel verder. Hij verkettert zelfs leenwoorden die ooit vanuit het Oude Rome onze Vandale binnenslopen. Kleur, muur en kamer, weet de Bond, komen van het Latijnse colora, mura en camera. Foute boel: Caesar was een snoodaard, en zijn taalgebruik komt er niet in. Liever grijpt de vereniging terug naar het Middelnederlands. Nu zie ik mezelf echt niet de verfwinkel binnenstappen, en vragen welke varuw ik het beste op de weeg van mijn gadem zou zetten, om een lentefris gevoel in huis te krijgen.

Woorden met een stamboom

Het belangrijkste wapen van de Bond in zijn strijd tegen vervuild Nederlands is een woordenlijst. Daarin nemen ze zuiver Nederlandse woorden op - ter vervanging van de leenwoorden. Klinkt me allemaal wat Arisch in de oren. Al hebben ze een punt. Waarom zou een rijgeleider de patserige cruisecontrol niet mogen vervangen? En is webpost niet vele malen charmanter dan e-mail? Maar wat vindt u van een rekentuig als alternatief voor de computer? Of een wentelwiek als raszuivere helikopter? Niet erg bevorderlijk voor een begrijpelijke communicatie, lijkt me.

Jam op de boterham

Al bij al is de BLT-website zeker een bezoekje waard. Om te glimlachen met hun vondsten, te snoepen van woorden, en te ontdekken hoe rijk onze taal was/is. Maar voorzichtigheid blijft geboden. Want gaat u bijvoorbeeld een avondje uit als ouderpaar? En bestelt u een wiegewacht voor uw boreling? Vraag het meisje dan nooit een ankham met smeerooft te maken. Wedden dat ze gillend wegloopt en haar ouders vertelt dat u een koppensnellende, kannibalistische psychopaat bent? Terwijl u alleen confituur op de boterham van uw ukje wilde.


Tevreden klanten

Elke tekst is een schot in de roos
Een tekst die uitnodigt tot actie: net wat ik verwachtte!
Onze mailing zit er boenk op!
Pietje-precies heeft een nieuwe naam!
Die mannen weten wat ze doen!
Om van te smullen
Prima tekstkwaliteit, vlekkeloze projectopvolging
We garanderen ook kwaliteit voor onze Vlaamse teksten
Jullie advies kwam heel goed van pas!
Menselijk, constructief en no-nonsense
Engels, met andere woorden
Spot on!
Vlotte, commerciële en krachtige teksten
SEO-webteksten die Google én bezoekers verleiden
Zó anders dan wat je elders leest!
Snel, accuraat, betaalbaar
Ik bestelde te laat, en toch was mijn tekst op tijd klaar!
Zij doen de goede dingen, en ze doen de dingen goed
Met glans geslaagd voor ‘les parisiens’
Expert in vervlaamsen

Wat klanten zeggen

Bedankt om mij op zo'n korte termijn uit de nood te helpen ☺️!

Ellen