Maandelijkse tip?

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Select your language

		string(2) "be"
	
		array(7) {
 ["title"]=>
 string(0) ""
 ["type"]=>
 string(7) "website"
 ["url"]=>
 string(44) "https://schrijf.be/nl/blog/mag-ik-je-knussen"
 ["image"]=>
 string(23) "images/logo-schrijf.png"
 ["description"]=>
 string(0) ""
 ["site_name"]=>
 string(10) "Schrijf.be"
 ["locale"]=>
 string(5) "nl-BE"
}
	
		array(6) {
 ["title"]=>
 string(0) ""
 ["type"]=>
 string(7) "website"
 ["url"]=>
 string(44) "https://schrijf.be/nl/blog/mag-ik-je-knussen"
 ["image"]=>
 string(23) "images/logo-schrijf.png"
 ["description"]=>
 string(0) ""
 ["site_name"]=>
 string(10) "Schrijf.be"
}
	

Mag ik je knussen?

Hiep hoi

Een 'hiep hoi'-kreet vanuit Amsterdam ploft in mijn mailbox. 'Mijn tekeningen zijn af!' lees ik en mijn hart maakt prompt een vreugdesprongetje. Welke tekeningen? Daarvoor neem ik je eerst mee naar februari 2008 ...

Feestje

"Kom je naar mijn feestje?" Azuurblauwe ogen kijken me indringend aan. "Tuurlijk, lieverd", zeg ik en woel door haar dansende krullen. Met een brede glimlach dartelt ze weg. 'Ze' is het mooiste valentijnscadeau dat mijn broer ooit kreeg: Sofie.
Drie dagen later is het zover. Ballonnen aan de deur. Ik bel aan en ze doet zélf open. Ze is dan ook al vijf, niet meteen een leeftijd waarop je nog bij de hand wilt worden genomen. Gretig neemt ze mijn pakje met reuzenstrik in ontvangst en trekt ze me mee de woonkamer in. Daar is het een dolle bende. Ik baan me een weg tussen een dozijn joelende kleuters met feesthoedjes. De kat heeft boven op de kast een veilig onderkomen gezocht.

Valentijnscadeau

"Hoi!" lacht mijn schoonzus. "Fijn dat je kon komen!" En dan met pretlichtjes in haar ogen: "Heb je wat gevonden?" "Nee", zucht ik. Heel de dag had ik winkels afgedweild. Etalages vol vuurrode hartjes. Op zoek naar een cadeau dat niet alleen origineel was, maar ook persoonlijk, romantisch, verrassend ... kortom het perfecte valentijnscadeau volgens de sprankelende reclameslogans. "Hier", grinnikt ze en ze stopt een dichtbundel in mijn handen: Honderd liefdessonnetten, van Pablo Neruda. "Kun je tenminste een romantisch gedicht op je valentijnskaart schrijven."

Hoe leuk?

Ik nestel me in de zetel en midden in het feestgeweld begin ik te lezen: Liefste, meer 's nachts je hart vast aan het mijne en laten zij in de slaap de duisternis verslaan ...
"Vind je me leuk?" Sofie en een alleraardigste kleine jongeman - Ben, geloof ik - zitten vlak bij me, druk in de weer met waterverf. Ik verroer me niet. "Ja", zegt Ben zachtjes. "Hoe leuk?" vraagt Sofie. "Zo leuk als ... het reuzenrad op de kermis!" zegt Ben enthousiast. "Pff", blaast Sofie en ze steekt haar neus in de lucht. "Nee, nee", sputtert Ben. "Ik vind je zo leuk als ... de wildwaterglijbaan!" Sofie haalt haar schouders op en kijkt verveeld de andere kant uit. Ik moet me bedwingen om het niet uit te schateren. Wat een pit heeft dit dametje! Ik heb haast medelijden met die arme Ben. "Nee, wacht", zegt hij. Op zijn voorhoofd verschijnen diepe denkfronsjes. "Ik vind je zo leuk als ... een zwembad vol snoep!" "Vind ik niks aan", zegt Sofie ijskoud. Nog even en ik proest het uit. "Ik vind je écht heel leuk", zucht Ben. "Zo leuk dat ik je zou willen knu..euh..ussen." "Knussen?" vraagt Sofie verwonderd. "Wat is dat?" Ben aarzelt, hij lijkt helemaal van de kaart, maar herneemt dan snel: "Knussen is ... dat je iemand zo leuk vindt dat je niet kan kiezen tussen knuffelen of kussen!" "Dat is dan wel héél leuk!" glundert Sofie. Ze krult haar lippen tot een tuitje en geeft hem een luchtzoen. Met een klap sla ik 'Honderd liefdessonnetten' dicht.

Schrijffoutje?

Die avond leest mijn vriend mijn valentijnskaart. "Dank je, schat. Mooi kaartje, prachtig gedichtje. Zelf geschreven?" En dan met een knipoog: "Alleen klein schrijffoutje." Ik geef hem mijn breedste glimlach. "Nee hoor, lieverd, geen schrijffoutje, 'knussen' wil zeggen dat ... "

Boekentip

Misschien een idee voor een prentenboek, dacht ik en ik stuurde een manuscriptje naar Clavis Uitgeverij. Ik kreeg hun fiat en mocht een illustrator voorstellen. Ik moest niet lang nadenken, want ik ben een absolute fan van Peter van Harmelen (www.petervanharmelen.nl). En nu is het bijna zover ... In de zomer of het najaar van 2009 ligt 'Mag ik je knussen?' in de boekhandel. Heb je meteen een origineel valentijnscadeau in 2010 ;-)