Krijg nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

La utileco de Esperanto

Een taal die iedereen over de hele wereld begrijpt. Dat is de opzet van Lejzer Zamenhof wanneer hij het Esperanto ontwerpt. Een kunsttaal met een eenvoudige woordenschat en simpele grammaticaregels. Het Esperanto wordt in 1954 officieel erkend door de UNESCO en telt ondertussen twee miljoen sprekers.

To Esperanto or not to Esperanto?

Ik weet niet of u het Esporanto machtig bent. Maar ik alvast niet. Voor onwetende zieltjes als ik is er nu Google Translate, dat onlangs deze kunsttaal opnam in zijn tool. Uitproberen! Dacht ik. Dus ging ik even loos met enkele voorbeeldzinnen die ik me dag in dag uit inprent:

* doe de ego-test = fari la egoo test
* verklaar de oorlog aan 'kunnen' = povas deklari militon
* vergeet de call to action niet = non forgesu la alvokon a la ago
* lees je tekst hardop = legi tekston laute

Leuk voor eventjes. Maar volgens mij gaat de kunsttaal toch aan zijn doelstelling voorbij. Alsof mensen aan de andere kant van de wereld me verstaan, als ik Esperanto spreek. Ik dénk het niet. Toch maar Engels dan?


Lees ook

Wat klanten zeggen

Er wordt veel aandacht besteed aan het inhoudelijke karakter van de boodschap, wat perfect beantwoordt aan onze vraag.

Chantal Buyse