Krijg nieuwsbrief

Please enable the javascript to submit this form

 
 

Hier het cookiemonster. Geeft u mij een kruimeltje? (Wees gerust: uw privacy is ons menens!)

Ja

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Willem Geetsstraat 9, 2800 Mechelen
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Katia della Faille

Zondagmiddag in het ouderlijke huis van mijn maatje Pieter. Drie generaties leunen er gelukzalig achterover na een Bourgondische feestmaal. Bij het digestief versteken de mannen hun broeksriem een tandje.

Taal op het menu

Het gaat al snel over ... vrouwen. Over Katia della Faille, onze flamboyante dorpsgenote, in 2008 nog verkozen tot Belgiës meest sexy politica. En toch gaat het niet over haar uiterlijk. En nog minder over politiek. Op het zondagmenu staat een stevige taaldiscussie.

Groot of klein?

Wat als je een zin begint met Katia's adellijke familienaam?
Begin je dan met kleine d of een hoofdletter:

  • della Faille is een edel geslacht.
  • Della Faille is een edel geslacht.

Hallo?

Als copywriter moet ik de verhitte familiediscussie beslechten. De speaker staat aan en ik hoor mijn stem aan het andere eind galmen door de woonkamer. Mijn buikgevoel zegt me grote letter. Toch kan ik het niet hardmaken met een overtuigend regeltje. Mijn toehoorders willen harde bewijzen en doen me twijfelen.

Noblesse oblige

De harde bewijzen komen maandag. Eindredacteur Marcel en de Taaltelefoon bevestigen mijn gevoel. Aan het begin van een zin geldt voor álle woorden - dus ook voor adellijke namen met een kleine letter - dat ze met een hoofdletter moeten worden geschreven.

Oef, mijn buikgevoel liet me gelukkig niet in de steek.

Reageer

Tevreden partners

Dynamische taalprofessionals
Efficiënte doe-mailing met schwung
Hetzelfde, maar met zóveel minder woorden
Schrijf.be bracht vaart in de Batavus-website
Om van te smullen
Georganiseerd, persoonlijk, helder
Er waait een nieuwe wind door onze magazines
Schrijf.be bespaart mij hoofdbrekens
Sterke content, stipt op tijd geleverd
Allemaal zotte mensen – gelukkig
Hun tekst geeft meteen weer waarvoor wij staan
Weinig geblaat en veel wol
Empathie, ambacht en succes
Efficiënt, makkelijk én snel
Jaarverslag in aantrekkelijk jasje
Tone of voice ons op het lijf geschreven
Onze uitnodiging was een groot succes
Ik lig nergens meer wakker van
Al vijf nieuwe grote klanten - en de teller stopt niet!
SEO-experts en taaladepten in één

Wat klanten zeggen

Tekst is heel tof opgesteld – doet goesting krijgen :-)

Ellen Vandekerckhove
BOSS Paints