Maandelijkse tip?

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Select your language

		string(2) "be"
	
		array(7) {
 ["title"]=>
 string(0) ""
 ["type"]=>
 string(7) "website"
 ["url"]=>
 string(52) "https://schrijf.be/nl/blog/het-hollands-fietsventiel"
 ["image"]=>
 string(23) "images/logo-schrijf.png"
 ["description"]=>
 string(0) ""
 ["site_name"]=>
 string(10) "Schrijf.be"
 ["locale"]=>
 string(5) "nl-BE"
}
	
		array(6) {
 ["title"]=>
 string(0) ""
 ["type"]=>
 string(7) "website"
 ["url"]=>
 string(52) "https://schrijf.be/nl/blog/het-hollands-fietsventiel"
 ["image"]=>
 string(23) "images/logo-schrijf.png"
 ["description"]=>
 string(0) ""
 ["site_name"]=>
 string(10) "Schrijf.be"
}
	

Het Hollandse fietsventiel. U pompt toch ook?

Vrijdagochtend 8 uur, een druilerige Belgische ochtend, klaar om naar Schrijf.be te bollen.

Michel en zijn fietsventiel

Goedgeluimd, goedgemutst en opgewekt spring ik mijn stalen ros op en ... merk ik dat mijn achterband plat staat. Of staat-ie nou lek? Geen idee! Natgeregend neem ik de automatische fietspomp en start ik met het oppompen van de lekke band. Onbegonnen werk, want geen enkel mondstuk lijkt te passen op het ventiel. Mijn handen ondertussen zwart van de fietsband, knieën nat van het even natte trottoir – of stoep, zoals u wilt.

Hollands versus Vlaams ventiel

Tijd om een hulplijn in te schakelen: Fietspunt Mechelen! De vriendelijke fietsenmaker ziet meteen wat er schort: "Maar meneer, natuurlijk gaat dat niet! U hebt een Hollands fietsventiel!" Nou breekt mijn klomp, ik wist van toeten noch blazen!* "Ah ja meneer, onze toestellen passen niet op een Hollands fietsventiel, trouwens die zijn veel vervelender dan de Vlaamse ventielen. Gelukkig hebben we een oplossing, het opzetstukje, maar dat is bijna niet meer te vinden hoor.”

Nou nou nou ...

De aardige man helpt me verder en zorgt voor 4,5 mbar verse lucht in mijn achterband. "Ziezo meneer, klus geklaard, en ge weet het, volgende keer voor betere ventielen zorgen, hè!"
En terwijl de zon heel zachtjes van achter de grijze hemel komt, fietst deze – weer iets wijzer geworden coördinator – richting het leukste copywritingkantoor van ’t land. Vlaams-Nederlandse verwarring, nou nou nou, zelfs mijn fiets krijgt ermee te maken!

* toeten noch blazen = ik wist er helemaal niets van!