string(2) "be"
array(7) { ["title"]=> string(0) "" ["type"]=> string(7) "website" ["url"]=> string(62) "https://schrijf.be/nl/blog/het-belastingformulier-voor-dummy-s" ["image"]=> string(23) "images/logo-schrijf.png" ["description"]=> string(0) "" ["site_name"]=> string(10) "Schrijf.be" ["locale"]=> string(5) "nl-BE" }
array(6) { ["title"]=> string(0) "" ["type"]=> string(7) "website" ["url"]=> string(62) "https://schrijf.be/nl/blog/het-belastingformulier-voor-dummy-s" ["image"]=> string(23) "images/logo-schrijf.png" ["description"]=> string(0) "" ["site_name"]=> string(10) "Schrijf.be" }
Het belastingformulier voor dummy's
Dinsdag was het weer zover. De gevreesde belastingbrief moest binnen. Een nachtmerrie voor velen. Want niet alleen belastingen betalen, is vervelend. Ook uw belastingformulier invullen, is geen pretje. En dat is nog zacht uitgedrukt.
De boosdoener? Het monsterlijke taalgebruik. Moeilijke termen, schijnbaar eindeloze zinnen, talloze ingevolges en enigerleis, … Dat moet anders, vindt Wablieft.
Wablieft?
Wablieft is het Centrum voor Duidelijke Taal. Hun droom? Een heldere belastingbrief. Want één op de zeven Vlamingen is laaggeletterd. En krijgt kop noch staart aan al dat ambtenarees. Tijd voor een nieuw formulier dus!
Tips van Schrijf.be
Een noodkreet om heldere taal? Die laat Schrijf.be niet onbeantwoord. We trokken onze stoute schoenen aan. En zetten koers naar Tax-on-web. Hieronder verzamelden we enkele gruwelzinnen. En tonen we hoe het duidelijker kan, nee, moet!
Oorspronkelijk fragment
Telefoonnummer waarop de belastingdienst u kan bereiken:
Schrijf.be-versie
Telefoonnummer:
Hoe eenvoudig kan het zijn? Oké, de belastingdienst is niemands beste vriend. Maar onbereikbare telefoonnummers invullen? Zo kwaadwillend is de belastingbetaler niet.
Schrijven is schrappen. Weg dus met al die ballast. Want een korter formulier? Dat vult de lezer zoveel sneller in.
Oorspronkelijk fragment
Onder “eigen woning” wordt verstaan: de woning die u als eigenaar, bezitter, erfpachter, opstalhouder of vruchtgebruiker zelf betrok of niet zelf betrok om één van de volgende redenen: beroepsredenen, redenen van sociale aard, wettelijke of contractuele belemmeringen waardoor u de woning onmogelijk zelf kon betrekken, of de stand van de bouw- of verbouwingswerkzaamheden waardoor u de woning niet zelf kon betrekken (zie ook de toelichting voor meer bijzonderheden).
Schrijf.be-versie
Wat is de 'eigen woning'? Daar woonde u. Als eigenaar, bezitter, erfpachter, opstalhouder of vruchtgebruiker. Of u kon er niet wonen:
- om beroepsredenen
- om sociale redenen
- door wettelijke of contractuele belemmeringen
- door de voortgang van de bouw- of verbouwingswerken
Meer details vindt u in de toelichting.
Een zin van maar liefst 68 woorden? Die doet de belastingbetaler halverwege afhaken – als het niet vroeger is.
Ons advies? Splitsen, splitsen en nog eens splitsen. Want kleine stukjes informatie verwerkt de lezer veel gemakkelijker. Spreek hem ook eens aan met een vraag. Zo houdt u hem bij de les. De bullet points? Die zijn een streling voor het oog.
Nog een voorbeeld?
Oorspronkelijk fragment
Als er in vak I van uw aangifte geen rekening vermeld is, als de vermelde gegevens niet correct zijn of als u uw teruggaven voortaan op een andere rekening wil laten overschrijven, vul dan hieronder het IBAN-rekeningnummer en, indien het een rekening in het buitenland betreft, de BIC-code in van de rekening waarop uw teruggaven voortaan en tot herroeping mogen worden overgeschreven.
Schrijf.be-versie
Zijn de rekeninggegevens in vak I:
- niet ingevuld?
- niet correct?
- niet up-to-date?
Laat ons dan weten op welke rekening we voortaan uw belastingen mogen terugbetalen. Door deze informatie in te vullen:
- het IBAN-rekeningnummer
- voor een buitenlandse rekening: de BIC-code
Simpel, toch? Om het met de woorden van de broertjes Vermaelens te zeggen: een kleine moeite voor de overheid, betekent voor de belastingbetaler misschien een wereld van verschil.