fbpx

Maandelijkse tip?

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Handleidinghorror

Sinds een paar dagen hebben Elke, Kim en ik nieuwe telefoons. En bij een nieuwe telefoon hoort een handleiding. Het ding is - zoals dat gaat met handleidingen - in ietwat bizar Nederlands opgesteld.

Ter voorkoming van vuur

Zo maant de gebruiksaanwijzing me alvast aan haar te bewaren 'voor latere naslag'. Goed, een beetje vreemd verwoord, maar ik snap het wel. Ze geeft me ook advies 'ter voorkoming' van allerhande kwaad. 'Vermijd ter voorkoming van vuur en elektrische schokken blootstelling van dit product aan regen of vocht.'

Er staat een gaslek in de gang

En dan wordt de toon grimmiger. 'Als u deze aanwijzingen niet opvolgt, kunnen de batterijen opzwellen of exploderen.' Iiiiik! Opzwellende batterijen? Die groeien en groeien, tot ze uit de telefoon barsten? Wie ooit Alien gezien heeft, begrijpt mijn verbijstering.

En dan volgt een hilarische waarschuwing. 'Gebruik de telefoon niet voor het rapporteren van een gaslek als het daar in de buurt staat.' Een gaslek dat staat? Ik zie me al stiekem naar een andere kamer sluipen om het gaslek te rapporteren, omdat het me anders staat af te luisteren.

Handleiding of kookboek?

Vindt u dit al een vreemd allegaartje zinnen? You ain't seen nothing yet. De zilveren medaille is voor deze knoert van een zin: 'Door deze producten en batterijen correct te verwijderen draagt u uw steentje bij tot het beschermen van waardevolle middelen en tot de preventie van potentiële negatieve effecten op de gezondheid van de mens en op het milieu die anders door een onvakkundige afvalverwerking zouden kunnen ontstaan.' Juist ja. Om zo'n zin te begrijpen heb ik een extra handleiding nodig.

En de winnaar? In de handleiding staat er wat je moet doen als je telefoon nat is. Kort samengevat: je haalt hem uit elkaar en laat het hele boeltje drie dagen drogen. Maar ... 'Let op: voorkom permanente schade en gebruik geen magnetron om het droogproces te versnellen.'

Geen telefoon in de magnetron? Uiteraard niet. Hij is vast véél lekkerder op de barbecue.


Lees ook