Krijg nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Evert van Wijk: “Geen twee landen verschillen meer dan België en Nederland”

Evert van WijkEvert van Wijk is notoire België-Nederlandkenner en auteur van boeken zoals Waarom Belgen niet kunnen voetballen en Nederlanders nooit wereldkampioen worden en Valse vrienden. Daarnaast geeft hij al jarenlang media- en debattraining aan de hoogste echelons van de Wetstraat en het Binnenhof. Kortom, Evert van Wijk ként zijn Lage Landen. En vooral: ziet in welke mate ze van elkaar afwijken.

Bont en blauwe ervaringsdeskundige

Evert verdeelt al jaren zijn tijd over de grenslanden. Hij vond de liefde bij een West-Vlaamse vrouw en geeft geregeld trainingen aan Vlamingen én Nederlanders. De perfecte positie om beide 'soorten' en de aard van het beestje te onderzoeken. Evert noemt zichzelf dan ook een bont en blauwe ervaringsdeskundige.

"Dát Vlamingen en Nederlanders anders zijn, valt niet te ontkennen. Je ziet het al wanneer je vanuit België Nederland binnenrijdt. Vanuit de chaotische Vlaamse lappendeken rijd je plots een keurig dambord binnen. En zo gaat het er in de communicatie tussen Belgen en Nederlanders eigenlijk ook aan toe. Een Vlaming gebruikt heel wat omwegen voor hij tot zijn punt komt. Terwijl de Nederlander recht op doel afgaat – zonder dralen."

"Wanneer het op eetcultuur aankomt, merk ik trouwens een soortgelijke trend. Vlamingen leggen je graag in de watten: uitgebreid lunchen met alles erop en eraan. Nederlanders komen ’s middags vaak niet verder dan een broodje, kroket of kaassoufflé – want time is money."

Noord-zuid: tegengestelde polen 

"Door jarenlang over de vloer te komen in heel wat Benelux-bedrijven, ben ik er trouwens van overtuigd dat veel multinationals zich niet bewust zijn van de oceaan aan verschillen tussen Belgen en Nederlanders. Buitenstaanders hebben de opvatting dat ze als buurlanden vast vergelijkbare culturen hebben. En fusioneren daarom vaak Belgische afdelingen met Hollandse.

Terwijl ik vind dat Nederlanders een beter team vormen met werknemers uit het Hoge Noorden of Duitsland. En Belgen nauwer aansluiten bij de Franse en zuiderse bedrijfscultuur. Daarmee hou je dus maar beter rekening wanneer je zaken met hen doet. Toch vind ik het heel waardevol om de twee met elkaar te verzoenen."

"Belgen vinden Nederlanders vaak opdringerig en té direct. Al zullen ze dat niet zeggen, bescheiden – bijna nederig – als ze zelf zijn. Nederlanders werpen zich dan weer op als de slimmere, snellere, grote broer. Maar zo maak je ook geen vrienden. Uit die twist haalde ik trouwens de mosterd voor mijn boek Valse vrienden."

Hoe smeed je dan wél echte vriendschapsbanden?

"Onder andere door elkaars taal te – proberen – spreken. Op dat vlak vind ik wat Schrijf.be doet uitmuntend. Elk bedrijf binnen de Benelux zou met jullie moeten werken. Want wie een beetje heeft opgelet tijdens de lessen marketing, weet dat de eerste regel luidt: 'Spreek de taal van je doelgroep'. De juiste tone of voice is cruciaal. Zo toon je inzicht, begrip en respect voor de ander. Zonder jezelf anders voor te doen dan je bent, uiteraard."

Uw sollicitatie is weerhouden …

"Je vermijdt bovendien cruciale misverstanden. Zo solliciteerde ik ooit bij een bedrijf in Antwerpen. Groot was mijn teleurstelling bij de brief: 'Beste, wij hebben uw sollicitatie weerhouden …' Ik schoof hem al bijna in de vuilnisbak, tot ik opmerkte dat ze me verderop vroegen wanneer ik langskwam voor een gesprek. Gelukkig griste mijn Vlaamse vrouw de brief uit mijn handen en klaarde zij de taalmist op: ik was net geselecteerd! Helaas kreeg ik de job uiteindelijk toch niet (lacht)."

To know is to like

Als Evert van Wijk één ding benadrukt in zijn trainingen en workshops rond cultuurverschillen, dan is het dit wel: "Neem de tijd om de wereld van de ander te leren kennen. Vroeger keken we vaker over het muurtje heen: we zapten al eens naar elkaars tv-zenders, lazen elkaars magazines en kranten, ... Vandaag is dat veel minder het geval.

Maar alleen door bij te blijven met wat er leeft bij de buren, hou je die onderlinge band levendig. Of zoals de Amerikanen zeggen: 'To know is to like'. Dat is de eerste stap voor een geslaagde samenwerking."

Evert van Wijk


Tevreden klanten

Our main selling points stood out perfectly
Teksten onder stroom
Sodexo en Schrijf.be: een klinkend partnerschap
Nooit een letterlijke vertaling!
Je krijgt altijd sterke teksten
Ze trappen niet in de val om moeilijk jargon te gebruiken
Schrijfdokter-opleiding zou verplicht moeten zijn
Schrijf.be bracht vaart in de Batavus-website
Het hart van onze website
Huis van vertrouwen – zonder voorbehoud
Luchtige webteksten met roestvrijstalen trefwoorden
Bij Schrijf.be doen ze wat ze beloven
Vlamingen die Nederlanders begrijpen
Schrijf.be is een meedenker
Afspraken en timing altijd gerespecteerd
Het resultaat overtrof mijn verwachtingen
¡Fantástico!
Wat er nog beter kon? Niets.
Storytelling en SEO: ze gaan samen
Mijn copywriter laat me scoren in Google én bij mijn klanten

Wat klanten zeggen

Prima werk. Jullie hebben met tal van zaken rekening gehouden. Bedankt voor de snelle service en het meedenken!

Kristine Zels
Van Roy Projects