Maandelijkse tip?

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be




Menu

Select your language

		string(2) "be"
	
		array(7) {
  ["title"]=>
  string(0) ""
  ["type"]=>
  string(7) "website"
  ["url"]=>
  string(34) "https://schrijf.be/nl/blog/eet-abc"
  ["image"]=>
  string(23) "images/logo-schrijf.png"
  ["description"]=>
  string(0) ""
  ["site_name"]=>
  string(10) "Schrijf.be"
  ["locale"]=>
  string(5) "nl-BE"
}
	
		array(6) {
  ["title"]=>
  string(0) ""
  ["type"]=>
  string(7) "website"
  ["url"]=>
  string(34) "https://schrijf.be/nl/blog/eet-abc"
  ["image"]=>
  string(23) "images/logo-schrijf.png"
  ["description"]=>
  string(0) ""
  ["site_name"]=>
  string(10) "Schrijf.be"
}
	

Abc: wie eet er mee?

Kon u vanmorgen eindelijk weer met uw broeksknoop toe naar het werk? En ebben de vreetvapeurs die u moedig uitzweette boven uw toetsenbord eindelijk weg? Oef! Het is duidelijk: u hebt genoten van het kerstfeest! Of toch zeker van de maaltijden.

Voluit. Voldaan. Veel ... te ... veel. Alleen: wat hebt u nu eigenlijk gegeten, de afgelopen dagen. Nooit is de confrontatie met de rijke woordenschat van de culinaire wereld groter dan tijdens de feestdagen. Daarom verschaf ik graag wat extra uitleg! 

placeholder

Van à l'anglaise tot zeste 

Ik gooide ze gisteren in de papiermand, de traiteurfolders met heerlijk klinkende feestmenu's.  Met verrukkelijke én verleidelijke beschrijvingen. En geef toe: met kerst gaat ook u toch eerder voor 'consommé' dan voor doodgewone 'soep'? En het mag al eens een zalfje zijn in plaats van puree. Uit liefde voor eten, en om u volgend jaar het schaamrood op de wangen te besparen, bereidde ik voor u een gastronomisch abc. 

  • Á l'anglaise: gepaneerd of gekookt in lichtjes gezouten water 
  • Ballotine: gerecht op basis van vlees of vis in een gelei geserveerd – warm óf koud 
  • Canapé: vierkant stukje geroosterd brood dat u belegt als een toastje 
  • Duxelle: vulling van fijngehakte champignons, sjalot en ham of spek
  • Escalope: dun plakje vlees van bijvoorbeeld kalkoen of kalf
  • Fleurons: halve maantjes uit bladerdeeg – als garnituur bij bepaalde gerechten 
  • Ganache: patisseriecrème, meestal van chocolade gemaakt, om te garneren of te vullen 
  • Hollandaisesaus: gebonden saus op basis van losgeklopte eidooiers met gesmolten en gezeefde boter, zout, witte peper en eventueel geraspte nootmuskaat en citroensap 
  • Ibericoham: de gezouten, gerijpte en aan de lucht gedroogde ham van het zwarte Iberische (Spaanse) varken 
  • Jagerswijze: bereiding met een jagerssaus –  van gepelde tomaten, champignons en soms ook spekjes 
  • Kirsch: alcoholische drank die wordt bereid door gegist kersensap te destilleren – gebruikt in cocktails, kaasfondue en gebak zoals schwarzwalderkirschtorte
  • Lardons: fijne spekreepjes die door vlees worden geregen om uitdroging door het bakken te vermijden 
  • Millefeuille: Franse benaming voor bladerdeeg – letterlijk duizend blaadjes  
  • Normandische wijze: visbereiding met Normandische saus – afgeleid van een wittewijnsaus met garnalen, mosselen en paling 
  • Olivade: tapenade op basis van olijven 
  • Parfait: bevroren tussengerecht op basis van opgeklopte eidooiers, room en suikersiroop
  • Quenelles: fijngemalen visvlees, gebonden met vet en ei, in de vorm van balletjes, worstjes of ovale broodjes 
  • Risotto: rijstgerecht uit het noorden van Italië – in bouillon gekookt en vermengd met Parmezaanse kaas en andere ingrediënten 
  • Soubise: bechamelsaus op basis van uienpuree 
  • Tournedos: biefstuk van de ossenhaas – de rug van het rund dus
  • Uitgezweet: wordt gezegd over een stuk vis of vlees dat u laat stomen in een gesloten pan tot de eerste druppels vocht verschijnen 
  • Vichyssoise: een dikke soep met gepureerde prei, uien, aardappelen, room en kippenbouillon – traditioneel koud geserveerd
  • Waterzooi: typisch Gents gerecht met kip of vis, groenten, room en aardappelen – opgediend als een soort soep 
  • Xacuti: een Indische curry met zaad van klaprozen, stukjes kokosnoot en gedroogde rode pepers. Ook bekend als Chacuti, wegens de Portugese roots.
  • Yoghurtdressing: gezond en mager alternatief op dressings die met olie zijn gemaakt – voer voor de kerstdiëters onder ons! 
  • Zeste: geraspte schil of julienne van de buitenschil van citrusvruchten – als smaakmaker of garnituur 

Scoren in 2018

Blokt u bovenstaande lijst volgend jaar stipt van buiten? Dan blijft u bewaard van pijnlijke stiltes, stress-okselvijvers en voedselvergiftiging. 

Voelt u zich wat misselijk na het lezen van het abc? Tip: spoel dat gevoel snel door met het laatste restje champagne. Op uw gezondheid en een lekker 2018!