string(2) "be"
array(7) { ["title"]=> string(0) "" ["type"]=> string(7) "website" ["url"]=> string(34) "https://schrijf.be/nl/blog/eet-abc" ["image"]=> string(23) "images/logo-schrijf.png" ["description"]=> string(0) "" ["site_name"]=> string(10) "Schrijf.be" ["locale"]=> string(5) "nl-BE" }
array(6) { ["title"]=> string(0) "" ["type"]=> string(7) "website" ["url"]=> string(34) "https://schrijf.be/nl/blog/eet-abc" ["image"]=> string(23) "images/logo-schrijf.png" ["description"]=> string(0) "" ["site_name"]=> string(10) "Schrijf.be" }
Abc: wie eet er mee?
Kon u vanmorgen eindelijk weer met uw broeksknoop toe naar het werk? En ebben de vreetvapeurs die u moedig uitzweette boven uw toetsenbord eindelijk weg? Oef! Het is duidelijk: u hebt genoten van het kerstfeest! Of toch zeker van de maaltijden.
Voluit. Voldaan. Veel ... te ... veel. Alleen: wat hebt u nu eigenlijk gegeten, de afgelopen dagen. Nooit is de confrontatie met de rijke woordenschat van de culinaire wereld groter dan tijdens de feestdagen. Daarom verschaf ik graag wat extra uitleg!
Van à l'anglaise tot zeste
Ik gooide ze gisteren in de papiermand, de traiteurfolders met heerlijk klinkende feestmenu's. Met verrukkelijke én verleidelijke beschrijvingen. En geef toe: met kerst gaat ook u toch eerder voor 'consommé' dan voor doodgewone 'soep'? En het mag al eens een zalfje zijn in plaats van puree. Uit liefde voor eten, en om u volgend jaar het schaamrood op de wangen te besparen, bereidde ik voor u een gastronomisch abc.
- Á l'anglaise: gepaneerd of gekookt in lichtjes gezouten water
- Ballotine: gerecht op basis van vlees of vis in een gelei geserveerd – warm óf koud
- Canapé: vierkant stukje geroosterd brood dat u belegt als een toastje
- Duxelle: vulling van fijngehakte champignons, sjalot en ham of spek
- Escalope: dun plakje vlees van bijvoorbeeld kalkoen of kalf
- Fleurons: halve maantjes uit bladerdeeg – als garnituur bij bepaalde gerechten
- Ganache: patisseriecrème, meestal van chocolade gemaakt, om te garneren of te vullen
- Hollandaisesaus: gebonden saus op basis van losgeklopte eidooiers met gesmolten en gezeefde boter, zout, witte peper en eventueel geraspte nootmuskaat en citroensap
- Ibericoham: de gezouten, gerijpte en aan de lucht gedroogde ham van het zwarte Iberische (Spaanse) varken
- Jagerswijze: bereiding met een jagerssaus – van gepelde tomaten, champignons en soms ook spekjes
- Kirsch: alcoholische drank die wordt bereid door gegist kersensap te destilleren – gebruikt in cocktails, kaasfondue en gebak zoals schwarzwalderkirschtorte
- Lardons: fijne spekreepjes die door vlees worden geregen om uitdroging door het bakken te vermijden
- Millefeuille: Franse benaming voor bladerdeeg – letterlijk duizend blaadjes
- Normandische wijze: visbereiding met Normandische saus – afgeleid van een wittewijnsaus met garnalen, mosselen en paling
- Olivade: tapenade op basis van olijven
- Parfait: bevroren tussengerecht op basis van opgeklopte eidooiers, room en suikersiroop
- Quenelles: fijngemalen visvlees, gebonden met vet en ei, in de vorm van balletjes, worstjes of ovale broodjes
- Risotto: rijstgerecht uit het noorden van Italië – in bouillon gekookt en vermengd met Parmezaanse kaas en andere ingrediënten
- Soubise: bechamelsaus op basis van uienpuree
- Tournedos: biefstuk van de ossenhaas – de rug van het rund dus
- Uitgezweet: wordt gezegd over een stuk vis of vlees dat u laat stomen in een gesloten pan tot de eerste druppels vocht verschijnen
- Vichyssoise: een dikke soep met gepureerde prei, uien, aardappelen, room en kippenbouillon – traditioneel koud geserveerd
- Waterzooi: typisch Gents gerecht met kip of vis, groenten, room en aardappelen – opgediend als een soort soep
- Xacuti: een Indische curry met zaad van klaprozen, stukjes kokosnoot en gedroogde rode pepers. Ook bekend als Chacuti, wegens de Portugese roots.
- Yoghurtdressing: gezond en mager alternatief op dressings die met olie zijn gemaakt – voer voor de kerstdiëters onder ons!
- Zeste: geraspte schil of julienne van de buitenschil van citrusvruchten – als smaakmaker of garnituur
Scoren in 2018
Blokt u bovenstaande lijst volgend jaar stipt van buiten? Dan blijft u bewaard van pijnlijke stiltes, stress-okselvijvers en voedselvergiftiging.
Voelt u zich wat misselijk na het lezen van het abc? Tip: spoel dat gevoel snel door met het laatste restje champagne. Op uw gezondheid en een lekker 2018!