fbpx

Krijg nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Appelwijsheid

Aan appeltjes geen gebrek bij ons thuis. Appeltjes voor de dorst, geperst tot supergezond appelsap. Appeltjes voor bij het ontbijt of in de taart. En natuurlijk appeltjes voor in mijn ongeëvenaarde appelmoes, met een snuifje kaneel en wat ruwe rietsuiker.

We halen ze uit onze boomgaard. Alleen jammer dat we niet weten welke appel we opeten. Met wat meer kennis zou ik een onderscheid kunnen maken tussen appelen om te bewaren, te stoven en te eten. Dus zocht ik op een zondagmorgen op internet wat meer informatie over de verschillende appelsoorten. Een wereld ging voor mij open. In de supermarkt vind je hooguit een achttal appelsoorten. Met Elstar, Jonagold, Royal Gala, Granny Smith, Fuji, Santana, Golden Delicious en Cox heb je het zowat gehad. Maar er is meer, véél meer.

appels

De appel heeft een lange geschiedenis. De Romeinen hielden van appels, en in de vroegmoderne tijd bestonden er al honderden soorten. Een bescheiden appelhandel kwam op gang. Veel regio’s teelden hun eigen soorten. Dat hoor je nog in oude appelnamen, zoals Groninger Kroon, Brabantse Bellefleur en Vlaamse Schijvel. In de tweede helft van de twintigste eeuw raakte de appelteelt snel geïndustrialiseerd. Veel oude rassen verdwenen, wegens economisch niet interessant.

Die oude appels waren ongetwijfeld veel lekkerder dan onze moderne laagstamappels. Zeker weten. En ook hun namen spreken meer tot de verbeelding. Ik lees ze luidop: de Schone van Nordhausen, de Zigeunerin, het Zomer sijden hemdje, de Zoete Rode Joop, de Peterselie Appel, de Tante Dora ... Wat, Tante Dora? Is er een appel die Tante Dora heet, zoals de spin Tante Dora uit onze familiekronieken, waarover ik het onlangs nog had? Dat moet ik mijn kinderen vertellen!


Tevreden klanten aan het woord

Superlatieven schieten tekort
Gestructureerd als een ISO-bedrijf en flexibel op de koop toe!
Schrijf.be respecteert onze inhoudelijke boodschap
Geen discountfirma − gelukkig maar
Allroundtekstatleten
Wat als uw freelance-copywriter ermee kapt?
Ik had meteen door dat ze écht met hun vak bezig zijn
Uitstekend! En die score geef ik zelden
Luchtige webteksten met roestvrijstalen trefwoorden
Ze willen het beste voor je
Dé bestemming voor uw toeristische communicatie!
Jullie advies kwam heel goed van pas!
Teksten om blind op te vertrouwen
Drie paar handen leveren vakwerk
Goed voor planning en humeur
Tot zeven keer meer respons
Essentie gevat in verfrissende stijl
Menselijk, constructief en no-nonsense
Schrijf.be? De professionele pen die ik zocht.
Professionalisme is indrukwekkend

Wat klanten zeggen

Ik heb een klacht. Om 05:15 kwam ik via Google op uw website terecht. Het is nu 06:20 uur en ik ben nog steeds niet uitgekeken. Dat is dus ruim een uur van mijn kostbare tijd! Bovendien moet ik zo dadelijk aan het werk en dat houdt in dat ik op z’n vroegst pas eind van de middag weer verder kan neuzen.

Fred Oudshoorn