Krijg nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Appelwijsheid

Aan appeltjes geen gebrek bij ons thuis. Appeltjes voor de dorst, geperst tot supergezond appelsap. Appeltjes voor bij het ontbijt of in de taart. En natuurlijk appeltjes voor in mijn ongeëvenaarde appelmoes, met een snuifje kaneel en wat ruwe rietsuiker.

We halen ze uit onze boomgaard. Alleen jammer dat we niet weten welke appel we opeten. Met wat meer kennis zou ik een onderscheid kunnen maken tussen appelen om te bewaren, te stoven en te eten. Dus zocht ik op een zondagmorgen op internet wat meer informatie over de verschillende appelsoorten. Een wereld ging voor mij open. In de supermarkt vind je hooguit een achttal appelsoorten. Met Elstar, Jonagold, Royal Gala, Granny Smith, Fuji, Santana, Golden Delicious en Cox heb je het zowat gehad. Maar er is meer, véél meer.

appels

De appel heeft een lange geschiedenis. De Romeinen hielden van appels, en in de vroegmoderne tijd bestonden er al honderden soorten. Een bescheiden appelhandel kwam op gang. Veel regio’s teelden hun eigen soorten. Dat hoor je nog in oude appelnamen, zoals Groninger Kroon, Brabantse Bellefleur en Vlaamse Schijvel. In de tweede helft van de twintigste eeuw raakte de appelteelt snel geïndustrialiseerd. Veel oude rassen verdwenen, wegens economisch niet interessant.

Die oude appels waren ongetwijfeld veel lekkerder dan onze moderne laagstamappels. Zeker weten. En ook hun namen spreken meer tot de verbeelding. Ik lees ze luidop: de Schone van Nordhausen, de Zigeunerin, het Zomer sijden hemdje, de Zoete Rode Joop, de Peterselie Appel, de Tante Dora ... Wat, Tante Dora? Is er een appel die Tante Dora heet, zoals de spin Tante Dora uit onze familiekronieken, waarover ik het onlangs nog had? Dat moet ik mijn kinderen vertellen!


Tevreden klanten

Een tekst die uitnodigt tot actie: net wat ik verwachtte!
Klassieke bank gaat voor sprankelende aanpak
Taalvirtuoos komt aan zijn trekken
Samenwerking als een geoliede machine
Echt anders dan wij altijd deden
Open en duidelijk
Jullie schrijven, en jullie schrijven uitstekend. Punt.
Een baken van kwaliteit
Een constant, hoog niveau
Ik wilde er geen letter aan veranderen
Doet wat het belooft - en vaak meer en sneller
Hun mailing loste onze hoge verwachtingen in
Dé bestemming voor uw toeristische communicatie!
Dynamische taalprofessionals
Authentiek voer voor moderne lezers
Tekst even belangrijk als vorm
Sommige dingen laat je beter over aan experts
Weinig geblaat en veel wol
Teksten vertaald … én verbeterd!
Ik de cijfers, zij de letters

Wat klanten zeggen

Bedankt voor de snelle service!

Elsy Craeye
CPA Productie