string(2) "be"
array(7) { ["title"]=> string(0) "" ["type"]=> string(7) "website" ["url"]=> string(72) "https://schrijf.be/nl/blog/aantrekkelijk-duidelijk-en-correct-nederlands" ["image"]=> string(23) "images/logo-schrijf.png" ["description"]=> string(0) "" ["site_name"]=> string(10) "Schrijf.be" ["locale"]=> string(5) "nl-BE" }
array(6) { ["title"]=> string(0) "" ["type"]=> string(7) "website" ["url"]=> string(72) "https://schrijf.be/nl/blog/aantrekkelijk-duidelijk-en-correct-nederlands" ["image"]=> string(23) "images/logo-schrijf.png" ["description"]=> string(0) "" ["site_name"]=> string(10) "Schrijf.be" }
Aantrekkelijk, duidelijk en correct Nederlands
Hééééééééél interessante VRT-taaldag, vorige dinsdag in de Antwerpse Zuiderkroon.
De VRT wil een aantrekkelijke, duidelijke en correcte taal gebruiken, die door zijn normvastheid ook nog eens robuust is. "Ahein, dacht ik, dat willen wij bij Schrijf.be ook!" Mijn dag kon toen al niet meer stuk.
Wat is de rol van de VRT in het taaldebat binnen Vlaanderen en Nederland? Moet de VRT normeren of mag zij alleen weerspiegelen wat er in Vlaanderen aan taal bestaat en evolueert? Twee van de vele vragen die de sprekers beantwoordden.
Schitterende sprekers trouwens: niet alleen taalfilologen maar ook socio-linguïsten, reclamemakers, journalisten, acteurs en ministers.
Quotes
Ik smikkelde van een aantal beklijvende quotes:
- Reclameman Jens Mortier: "Je moet het juiste register kiezen, strikt daarbij blijven en ruimte geven voor freedom of speech, mét groot respect voor de standaardtaal."
- Jongerentaalkundige Wim Daniëls: "Hebben ouderen niet eerder moeite met het gedrag van jongeren en focussen ze die ergernis niet te veel op hun taal?"
- Minister Frank Vandenbroucke: "Taalrelativisme is de grootste vijand voor het gelijkekansenbeleid in ons onderwijs. Iedere leraar is een taalleraar." En met een knipoog naar Witgenstein: "De grenzen van mijn taal, zijn de grenzen van mijn wereld."
- Martine Tanghe, leading lady van de standaardtaal: "De rol van leraren voor de ontwikkeling van en het respect voor de standaardtaal kun je niet overschatten."
- Professor Hans Vandevelde: "Uniforme spreektaal over heel ons taalgebied is onnodig en onrealiseerbaar. Dus de norm ‘je mag niet horen aan de taal van iemand waar hij vandaan komt' is niet haalbaar."
- Marc Reynebau over taal als machtsmiddel: "Standaardtaal is geen privébezit, maar een cultureel erfgoed. Daarmee moet je respectvol omgaan." En: "Hoe kun je in de Vlaamse rand respect voor het Nederlands opeisen, als je er niet in slaagt die taal correct te gebruiken of als je ze niet wilt verzorgen?"
- Geert Van Istendael: "Zonder de norm van standaardtaal is er geen creatieve spanning meer. Is de taal waardeloos. Wij mogen onze taal niet aan de vrije markt overlaten.
- Benno Barnard: "De normen liggen voor de hand. Als je die norm bestookt, ben je niet progressief maar reactionair! Dan vallen beschaving en traditie weg. Normen hebben een emancipatorische werking. Als een West-Vlaming West-Vlaams durft praten voor de camera van de VRT, terwijl hij weet dat er ook mensen in Maaseik kijken, dan is er toch iets mis!"
En: "Willen we geen heikneuters blijven, dan moeten we de standaardtaal doen swingen. We moeten variaties vermelden en duiden. Maar vooral: we moeten de taalgebruikers de normen bieden die ze vragen."
Swingende standaardtaal
Wat ik ervan onthoud? De overtuiging dat wij bij Schrijf.be, zoals de VRT, moeten blijven gaan voor een swingende standaardtaal in AL onze teksten. En niet capituleren voor verkavelingsvlaams. Uiteraard in nauw contact met, en diep respect voor wat de klant wil. Maar hem overtuigen van onze keuze, lijkt mij een constante missie.
Zo'n dagje symposiummen over taal: een eindredacteur wordt er euforisch van!