fbpx

Krijg nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Schandalige ondertitels

Nog niet zo lang geleden kreeg ik de bejubelde Amerikaanse HBO-serie 'The Pacific' cadeau. Opvolger van het met nog meer lofwoorden overladen 'Band of Brothers' en geproduceerd door Steven Spielberg en Tom Hanks. Goed voor enkele uren puur genieten van actie en drama, schitterende beelden en intrigerende verhaallijnen. Dacht ik.

Begrijp me niet verkeerd: het ís ook een steengoede serie. Maar de ondertitels verknallen alles. De ene letterlijke vertaling na de andere. En de dt-fouten zijn niet te tellen. Een staaltje van enkele van de meest flagrante fouten uit de eerste minuten van de allereerste aflevering: "Kom op, heb ik dit verknalt?" Of wat dacht u van "Houdt uw geliefden vast." Of "Manny had de verkeerde weg." Terwijl ze bedoelen: "Manny nam de verkeerde weg." En het blijft doorgaan: "Dit is JP en Manny.", 'welkomsfeest', "Bus naar Rochester vertrekt in 20 minuten.", "Heb uw kaartjes klaar."

Opgesoupeerd?

En dan heb ik de minder opvallende fouten uit die eerste minuten nog niet meegeteld. De lijst voor de hele serie is oneindig lang. Ik verzeker u: de zin om te kijken vergaat u meteen. Het stoort én leidt enorm af. En dan druk ik me nog zachtjes uit. Vier afleveringen lang heb ik het volgehouden. Daarna schakelde ik de ondertiteling uit. Kijken werd meteen zóveel aangenamer.

Het vertaal- of ondertitelingsbureau ging hier zwaar in de fout. Wedden dat hier zelfs geen professionele vertaler aan het werk geweest is? Een idee voor verdeler Warner Bros: neem in het vervolg de hertalers van Schrijf.be in de arm. Of ging het hele budget naar Tom Hanks en collega's?


Tevreden klanten aan het woord

Jullie schrijven, en jullie schrijven uitstekend. Punt.
Verkiezingswebsite doen opvallen? Schrijf.be bellen!
Smaakt naar meer – veel meer
Luminus gaat voor teksten die bruisen van de energie
Die mannen weten wat ze doen!
Teksten op maat
Ik had meteen door dat ze écht met hun vak bezig zijn
Mijn e-mailing is onweerstaanbaar
¡Fantástico!
Onze baseline ligt lekker
Copywriting dúúr? Absoluut niet!
Teksten om blind op te vertrouwen
Open en duidelijk
Mijn technische tekst slaat spijkers met koppen
Geen blindelingse eindredactie
Ik wist meteen waar ik moest zijn
Valse noot? Toch mooi lied!
De kwaliteit waarop ik had gehoopt
Geslaagd Nederlands-Vlaams huwelijk!
Nieuwe generatie klanten vraagt om nieuwe generatie copywriters

Wat klanten zeggen

Ik wil jullie nog eens hartelijk danken voor al het geleverde/professionele werk. Met ongeveer 85 aanwezigen was het een geslaagd opzet en een door de aanwezigen sterk gewaardeerd congres. We kijken dan ook tevreden terug op ons eerste congres.

Paul Robrechts
Robrechts & Thienpont