Maandelijkse tip?

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be




Menu

Select your language

		string(2) "be"
	
		array(7) {
  ["title"]=>
  string(0) ""
  ["type"]=>
  string(7) "website"
  ["url"]=>
  string(36) "https://schrijf.be/nl/blog/lees-be-5"
  ["image"]=>
  string(23) "images/logo-schrijf.png"
  ["description"]=>
  string(0) ""
  ["site_name"]=>
  string(10) "Schrijf.be"
  ["locale"]=>
  string(5) "nl-BE"
}
	
		array(6) {
  ["title"]=>
  string(0) ""
  ["type"]=>
  string(7) "website"
  ["url"]=>
  string(36) "https://schrijf.be/nl/blog/lees-be-5"
  ["image"]=>
  string(23) "images/logo-schrijf.png"
  ["description"]=>
  string(0) ""
  ["site_name"]=>
  string(10) "Schrijf.be"
}
	

Lees.be 5

Kent u de Tzumprijs? Die bekroont de mooiste zin van het jaar. Een beetje wat ik doe ... maar dan 'in het echt'. Een maand geleden werd een nieuwe zin in de bloemetjes gezet. Erwin Mortier was de bekroonde auteur. In zijn roman Godenslaap huisde de mooiste zin van 2008: "Ik volg de cadans van mijn handschrift en zoek naar de in letters gestolde, kwezelachtige wellust van het meisje dat ik ooit geweest moet zijn, het wicht dat op de drempel van haar adolescentie haar schriftuur even strak aantrok als de dunne lederen veters waarmee ze haar laarsjes dichtreeg - hoe ze het vlees van het woord in de baleinen van de zinsbouw dwong tot haar eigen lijf vol striemen stond en ze naar uitbraak verlangde."

Bloemlezing

Het literaire tijdschrift Tzum verzamelde door de jaren heen wel meer opmerkelijke zinnen. En die wil ik u uiteraard niet onthouden:

"De knalpijpen glansden als bazuinen, de wereld leek te verschroeien in allesverzengend lawaai wanneer de jongens het gaspedaal intrapten met de koppeling in, alleen om te laten weten dat ze bestonden, zodat níemand daaraan zou twijfelen, want wat niet weerkaatst, bestaat niet." (Tommy Wieringa - Joe Speedboot)

"Al stond in het centrum van het huis een kachel als uit de machinekamer van een stoomschip en stortte ik deze vol kolen en hout uit het bos, ze verspreidde geen warmte - zoals er ook van mij, volgestort met het witte water van de firma Bols, niet echt meer iets constructiefs uitging." (Jeroen Brouwers - In het midden van de reis door mijn leven)

"Misschien had het mes gebloosd omdat een hand het dwong in het geniep te doden, in het donker achter jaspanden, die zelfs de bloedblos nog aan het oog onttrokken." (A.F.Th van der Heijden - Mim)

Stuk voor stuk pareltjes. U kunt Tzum niet van slechte smaak beschuldigen. Mij wél ... want ik besefte net dat ik geen van deze boeken ooit las. De hoogste tijd om daarin verandering te brengen!