What's in a name?
Vraag mij om tien, twintig, honderd pagina's te schrijven. Ik geef het u op een blaadje, u hebt ze binnen een week. Maar vraagt u mij om een bedrijfsnaam te bedenken? In twee, drie woorden of liefst zelfs één? Dan vraag ik toch even bedenktijd.
Een zekere Julia liet ooit vallen tegen haar verboden minnaar:
"That which we call a rose, by any other name would smell as sweet"
Maar ik vroeg me af: is dat wel zo? Bedrijfsnamen zijn toch krachtige en belangrijke verkoopsinstrumenten? Dus dook ik, neus eerst, het namenarchief in, op zoek naar hun oorsprong. En snoof er enkele pareltjes op.
The name of the game
Bedrijfsleiders en start-ups vinden hun inspiratie soms op de gekste plaatsen. Ze breken er hun hoofd doorgaans niet lang over. Hun ideeën pikken ze naast de deur of zelfs thuis op.
De apple valt niet ver van de boom
Appels waren simpelweg het lievelingsfruit van Steve Jobs. Hij had ook een kleine boomgaard in zijn tuin. De eenvoudige naam diende als statement tegen de koude, onpersoonlijke namen die veel IT- bedrijven indertijd hadden.
Open for business
Supermarktketen 7-Eleven kreeg bij de start de ietwat vreemde naam 'U-Tote 'Em' mee. Maar toen de openingsuren van de winkel in 1946 veranderden, werd ook de naam ingeruild voor het (geef toe) veel aanstekelijkere '7-Eleven'. U twijfelt bovendien nooit of uw favoriete winkel open is. Win!
Kort voor ...?
Rond het ontstaan van de Nederlandse warenhuisketen Spar doen twee verhalen de ronde. Volgens sommigen was de oorspronkelijke naam 'De Spar' en was dat de afkorting voor: Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig. Een hele mond vol!
Andere bronnen beweren dat de naam toevallig uit de pen van de stichter vloeide. Tijdens een vergadering krabbelde hij een klein naaldboompje op een nota. De beslissing viel daar en dan: 'Spar' zou het worden!
Kinderkoosnaampjes
Een geliefkoosde inspiratiebron voor bedrijfsleiders is hun nageslacht. Het bekendste voorbeeld daarvan is 'Mercedes'. Zo heette de oudste dochter van bedrijfsleider Emil Jellinek. Had de man geopteerd voor de namen van zijn zonen, reed u nu rond met een Adolph. Of zoefde u met de Fernand naar de bakker.
De naam 'Danone' ontsproot uit de bijnaam die yoghurt-gigant Isaac Carasso aan zijn eerste zoon Daniel gaf: Dan-one.
Maar de gekste keuze behoort toch aan de oprichter van fastfoodketen 'Wendy's'. Die noemde zijn zaak naar zijn dochter ... Melinda. Begrijpe wie begrijpe kan.
Oeps, foutje!
Haast iedereen maakt er dagelijks gebruik van. In die mate zelfs dat van de bedrijfsnaam een werkwoord werd afgeleid. Maar als het aan de stichters had gelegen, zouden we met z'n allen constant 'googolen' in plaats van 'googelen'. Oorspronkelijk wilden ze de zoekmachine namelijk 'Googol' noemen, naar de wiskundige term voor een onvoorstelbaar groot getal. Een link naar de gigantische informatieberg die ze in aanbieding hadden dus.
Maar door een spelfoutje kwamen de stichters terecht op de domeinnaam google.com. Die nog niet geregistreerd was ... Naah, close enough!
Als het kind maar een naam heeft?
U ziet: vaak komt een naam zomaar uit de lucht vallen. Of ontstaat hij op de vreemdste wijze. Waar het om gaat, is wat het bedrijf in kwestie voor u doet. En dat weet Schrijf.be maar al te goed. Want wat wij doen voor u? Teksten schrijven die uw klanten doen doen. Meer hoeft dat niet te zijn, toch?
Waar haalde u de mosterd voor uw bedrijfsnaam? De Schrijfbe'ren profiteren graag eendrachtig van uw inspiratie!