fbpx

Maandelijkse tip?

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Belgische standaardtaal? Even Taaltelefoon bellen!

Taaltelefoon over verschillen tussen België en Nederland

Belgisch-Nederlands en Nederlands-Nederlands. De voorbije maanden verslonden we stapels boeken over het thema en sprokkelden we reacties aan beide kanten van de grens.

Ondertussen blijven we dagelijks op razend (of hartstikke) boeiende content stoten, zoals de webpagina over de verschillen tussen België en Nederland van de Taaltelefoon:

  • Waarom krijgen typisch Belgische woorden zoals 'inox' een Belgisch labeltje in het woordenboek en typisch Hollandse woorden als 'hartstikke' en 'kinnesinne' niet?
  • Hoe werd het aloude Belgisch-Nederlands gezuiverd van Franse en dialectische invloeden? En wat betekende dat voor de taalgebruiker?
  • Hoe pakt Taaladvies.net de omschrijving van het Belgisch-Nederlands aan? 

Dat en een heleboel succulente voorbeelden uit de Belgische standaardtaal vindt u dus bij de Taaltelefoon.  

Taaltelefoon beschermt Belgische standaardtaal

Bij Schrijf.be zijn we trouwens blij dat de Taaltelefoon – 'de engelbewaarder van het Belgisch-Nederlands' – er nog is. In de zomer van 2015 hing het voortbestaan van de dienst aan een zijden draadje. We kropen toen in onze pen om te helpen de minister-president op andere ideeën te brengen. En kijk: twee jaar later is er nog altijd leven aan de andere kant van de lijn. Check zeker ook de discussie onder de blogpost. En hou u niet in om de draad (of uw hoorn) weer op te pikken!