fbpx

Maandelijkse tip?

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Met de vingers in de neus

Met de vingers in de neus betekent met het grootste gemak iets bereiken. Maar waarvan komt deze ietwat bizarre uitdrukking? Onze copywriter dook in het wereldwijde web en vond het antwoord.

vingers in de neusMet de vingers in de neus. Het schoot me laatst te binnen toen ik een alternatief zocht voor moeiteloos. Van waar zou de uitdrukking komen? Schrijven, koffiezetten of een boom omzagen: met de vingers in de neus zie ik me de klus nog niet snel klaren. Alleen ’s morgens vroeg – als niemand kijkt – gaat de vlieger op. Dan is wat fingerspitzengefühl best handig om … Foei! Ik zal het netjes houden. En schrijven dat ik ’s morgens koffie zet op mijn sloffen.

Kleedkamerherinneringen

Les doigts dans le nez. Langs haar neus weg merkt Elke op dat ik de oorsprong wellicht bij onze zuiderburen moet zoeken. Mais oui! Meteen wellen de jeugdherinneringen op. Aan de tijd toen ik als jochie de linkerflank van FC Huldenberg afdweilde. Wonnen we van een Waalse tegenstander? Dan jenden we ze luidkeels van onder de douches: On a gagné, les doigts dans le nez! Vous avez perdu, les doigts dans le c…

Ju

Even googelen. De Franse uitdrukking zou voor het eerst zijn opgedoken in 1912 in de wereld van de paardenrennen. Gaf de jockey met sprekend gemak iedereen het nakijken? Dan was zijn voorsprong zo comfortabel dat hij gerust de teugels kon vieren. En had hij zelfs ruim de tijd om – als een onbezorgd kind – te neuspeuteren.

Neus voor wielrenners

In het Nederlands valt de uitdrukking opvallend vaak in het wielermilieu. Coureurs hebben trouwens wat met hun reukorgaan. Wint een renner eens niet met een neuslengte? Dan doet hij het steevast met de vingers in de neus. Toch heb ik het ze nooit letterlijk zien doen. Lijkt me wel een origineel zegegebaar. Een ideetje voor Philippe Gilbert? Het liefst niet op de kasseien van de Champs Elysées dan ...