fbpx

Krijg nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Taalmens, erger je niet!

Het moet met het vallen van de bladeren te maken hebben: als de herfst voor de deur staat, krijg ik de neiging om vooruit te blikken ... naar de eindejaarsperiode. Ik zie mezelf al kerstbomen versieren, geschenkjes inpakken en kalkoen braden. En ik kijk ook al uit naar de talrijke eindejaarslijstjes van bekende koppen ... én naar het woord van het jaar. Want dát vind ik interessant.

Stom, stommer ... irritant!

Nu ontdekte ik op de website van Onze Taal dat ik ook mag uitkijken naar het stomste woord van het jaar. Een link wees me de weg naar 'De verkiezing van het irritantste woord van 2009'. Een Nederlandse site, dus er zijn een aantal Hollandse gedrochten genomineerd - terecht misschien. Het Hollandse 'kids' of 'kiddoos' is nu eenmaal hemeltergend irritant.

Hélemaal mijn ding

Sommige van de twintig genomineerde woorden en uitdrukkingen duiken ook in Vlaanderen op. En verdienen stuk voor stuk de hoofdprijs. Zo erger ik me mateloos aan uitspraken als: 'ik zeg: doen', 'dat is mijn ding', of ' ..., weet je?' - pure horror.

Naar waar?

Toch ging mijn stem niet naar een van bovenstaande miskleunen. Ik koos resoluut voor 'naar de mensen toe'. Een taalkwelling die te pas, maar vooral te onpas opduikt. Dan lees je plots: 'we communiceren naar de mensen toe'. Wat willen ze daarmee zeggen? Alsof je van de mensen weg kunt communiceren. Deze taalziekte breidt zich trouwens uit. Het is niet alleen 'naar de mensen toe', maar ook 'naar de burger toe',  'naar de verenigingen toe', 'naar de toekomst toe', ... . Allemaal uitspraken die ik naar de hel toe verwens.


Tevreden klanten aan het woord

Wil je echt goede teksten?  Dan moet je hier zijn.
We garanderen ook kwaliteit voor onze Vlaamse teksten
Schrijvers en blijvers
SEO-webteksten die Google én bezoekers verleiden
Verkiezingswebsite doen opvallen? Schrijf.be bellen!
Topteksten, hoedje af
Dé bestemming voor uw toeristische communicatie!
Teksten met aroma!
Opvangnet geeft gemoedsrust
Schrijf.be verzekert me van sterke teksten
SEO door wie zelf bovenaan in Google staat
Mijn copywriter laat me scoren in Google én bij mijn klanten
Goed meegedacht, goed neergeschreven
Zó anders dan wat je elders leest!
Efficiënt, makkelijk én snel
Geslaagd Nederlands-Vlaams huwelijk!
Onze nieuwe website straalt!
Meteen een goed gevoel bij de teksten
In één rechte pennentrek naar de finish
Efficiënte doe-mailing met schwung

Wat klanten zeggen

Het zijn soms maar kleine dingen, andere verwoordingen, vragen, ... Maar het is toch merkbaar beter en fijner lezen zo!

Leen Everaerts
Helios-it