fbpx

Krijg nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Jargon

We hebben het niet zo begrepen op jargon, hier bij Schrijf.be. Niet dat we Filip Joos niet graag horen uitleggen hoe ze bij Standard heerlijk tussen de lijnen lopen en altijd hoog spelen. Integendeel zelfs. Of dat we ons zelf nooit vergrijpen aan een staaltje Schrijf.be-jargon (Ilse, stuur jij die gekwalde tekst van EH naar eind? Dan maak ik de FIN nog op voor de volgende schrijfleer). Maar in een commerciële tekst is jargon uiteraard uit den boze.

Hoven en rechtbanken

Zo haalde Marcel onlangs het zinsdeel 'rechtbanken en hoven' uit mijn tekst. Dat was dubbelop, zo zei hij. Niet waar, protesteerde ik, me beroepend op mijn rechtenstudie. Rechtbanken oordelen in eerste aanleg, en Hoven van Beroep en het Hof van Cassatie doen dat in tweede aanleg of later. Een belangrijk verschil én taalkundig correct.

Maar *zucht*  Marcel verliest nooit. Hij veranderde het geweer van schouder en claimde dat het dan om onbegrijpelijk jargon ging. Dat door een leek (en hij nam zichzelf als voorbeeld) niet werd begrepen. Hij had uiteraard gelijk. Dus herschreef ik.

Klein hoekje

Jargon is niet voorbehouden aan medewerkers van justitie en begenadigde voetbalcommentatoren. Iedereen heeft ermee te maken en het schuilt soms in piepkleine hoekjes. Zo had ik onlangs met mijn zus afgesproken 'aan de ingang van de nieuwbouw van de school waarin ze lesgeeft’. Ik kende de plaats: ik liep er vroeger zelf school. Alleen ... stond zij me tevergeefs op te wachten aan de poort van een nog nieuwere nieuwbouw die ik niet kende. Gelukkig stuurde ze me snel een sms: 'tis de poort aan de 8erkant he. Wnt ksta hier al ff.'


Tevreden klanten aan het woord

We garanderen ook kwaliteit voor onze Vlaamse teksten
Taalvirtuoos komt aan zijn trekken
Snelheid én kwaliteit als troeven
Onze nieuwe website straalt!
Gelukkig met deze contentpartner
Drie paar handen leveren vakwerk
Goed voor planning en humeur
Prima tekstkwaliteit, vlekkeloze projectopvolging
Schrijf.be bulkt van het schrijftalent
Deze mensen weten waarmee ze bezig zijn
Schrijf.be is nummer één
Dé bestemming voor uw toeristische communicatie!
Hun werkwijze is absoluut top
Efficiënt, makkelijk én snel
Sterke content, stipt op tijd geleverd
De inbegrepen correctieronde vind ik een hele geruststelling
Samen tot unieke communicatiestijl komen
Professionaliteit waaraan je een punt kunt zuigen
Ze wisten meteen wat ik wilde
Teksten die meeleven

Wat klanten zeggen

Voor een aantal van onze collega’s was de hertaling een openbaring. Het ritme en de stijl zitten duidelijk beter. Met deze tekst hebben we het meeste ‘winst’ gemaakt.

Johan Meerbergen
Emmaüs