string(2) "be"
array(7) { ["title"]=> string(0) "" ["type"]=> string(7) "website" ["url"]=> string(45) "https://schrijf.be/nl/blog/schrijfvitaminen-1" ["image"]=> string(23) "images/logo-schrijf.png" ["description"]=> string(0) "" ["site_name"]=> string(10) "Schrijf.be" ["locale"]=> string(5) "nl-BE" }
array(6) { ["title"]=> string(0) "" ["type"]=> string(7) "website" ["url"]=> string(45) "https://schrijf.be/nl/blog/schrijfvitaminen-1" ["image"]=> string(23) "images/logo-schrijf.png" ["description"]=> string(0) "" ["site_name"]=> string(10) "Schrijf.be" }
Schrijfvitaminen (1)
Vitamine C: de call to action
Een klant of prospect over de streep trekken met uw tekst? Dan mag de call to action niet ontbreken. Dat dat geen koud kunstje is, ondervinden zelfs de Schrijfbe’ren af en toe nog. Twee voorbeelden:
1. Scoren met visitekaartjes
Uitzendbureau X is slim. Want het snapt de meerwaarde van de kleinste brochure ter wereld: het visitekaartje! Maar hoe beknopter schrijven, hoe moeilijker. Dus roept het uitzendbureau de hulp van Schrijf.be in. Dit is de tekst die de Schrijfbe'er voorstelt voor de achterkant van de visitekaartjes:
X werkt
Arbeider, bediende of jobstudent?
Groot of klein bedrijf?
X kent de beste weg naar passend werk.
Leuk, die dubbele bodem in het titeltje. En iedereen voelt zich wel ergens aangesproken in de twee volgende regels.
Alleen is de laatste zin te vrijblijvend: "X kent de weg ..."
Nou en, wat moet ik daarmee?
De oplossing? De call to action. Want die hoort thuis op elk visitekaartje:
X werkt
Arbeider, bediende of jobstudent?
Groot of klein bedrijf?
Kies nu de beste weg naar passend werk: X.
2. Meer respons voor uw online enquête
Een dienstverlenend bedrijf vraagt ons om een e-mailing te schrijven. Doelstelling: klanten aansporen om hun mening te geven in een online-enquête.
Laat weten wat u van [bedrijfsnaam] vindt, en wat beter kan.
Hoe? Vul nu onze onlinevragenlijst in.
Aha! Hiermee kan de Schrijf.be-kwal aan de slag. Want geen wervende mail zonder call to action. Daarom de hyperlink onder 'onlinevragenlijst'.
Maar zeg eens: zou ú klikken op een woord dat 'Vervelend!' en 'Tijdrovend!' uitschreeuwt? En dan is het nog ‘onze’ vragenlijst, en niet de uwe ...
Een call to action draait bovendien om dialoog. U roept uw lezer op om iets te doen. En dat lukt het best door het werkwoord te hyperlinken. Of met een - schijnbaar terloops - vraagje.
Wat vindt u eigenlijk van [bedrijfsnaam]? En wat kan er beter?