fbpx

Maandelijkse tip?

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Schrijf.beter 042: leestekens in de file

Gelukkig moet ik niet meer elke dag in een of andere file een beetje sterven om mijn job te kunnen uitoefenen. Ik ben een nieuwe huisman: ik werk thuis. En toch zie ik af en toe nog andere files: bij voorkeur in opsommingen en interviews.

Vermijd leestekenfiles

Neem nu deze opsomming:

Op de site van Schrijf.be vind je de foto's van onze vrouwelijke schrijfberen (Ilse, Ann, Kim,  Elke, Charlotte, Mieke, Kristel, An, ...). De drie puntjes staan dus voor Kiki die in deze opsomming ontbreekt. Juist, maar hebt u gezien dat ik vier (4) leestekens nodig heb om deze zin te beëindigen? Ik voel me dan alsof ik een groot kruispunt nader. Daar staat dan ook vaak een verkeerstekenwoud: zes, zeven, acht borden waarmee je als bestuurder moet rekening houden. Wat zegt u? Onmogelijk? Vind ik ook, maar de lezer van mijn opsomming zou dat leestekenwoud wél moeten meenemen? Neen hoor, hij verdwaalt erin en zucht heel diep om zoveel goedbedoelde maar nutteloze ... kommaneukerij.

Als je je opsomming begint met 'bijv.' of je vervangt in je zin 'de foto's' door 'enkele foto's', dan kun je op het einde van de opsomming gewoon het haakje sluiten en een punt schrijven. En geen haan die verstrikt raakt in de leestekenfile.

Norm = twee leestekens

Neem nu dit citaat:

"Zou u Frank Vandenbroucke nu wel minister maken?", vroeg de reporter.

't Zal wel niet fout zijn, maar is het noodzakelijk? Moet je na dat vraagteken in het citaat en de sluitende haakjes, ook nog een komma schrijven? Want wat is dan de functie van die komma? Een pauze aanduiden? Tja, dat doet het vraagteken ook en de sluitende haakjes staan daar ook niet voor niets. Dus: ook hier kun je je beperken tot twee leestekens.

Ik denk trouwens dat we dat als norm moeten aannemen: maximaal twee leestekens per keer. Lukt dat niet onmiddellijk, dan moet je wat zoeken. En eventueel de zin omgooien. Want de lezer, in casu de eindredacteur, is dan eeuwig dankbaar. En dat is toch ook wat waard :)

Willen we dat zo afspreken ... ,;?!


Lees ook