fbpx

Maandelijkse tip?

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Ode aan baas

Wie dacht dat er een loftuiting voor Wim zou volgen, is eraan voor de moeite. Het is zijn titel die ik wil bejubelen. Want het Nederlandse woord 'baas' is het meest geliefde leenwoord.

Wereldse woorden

Leenwoorden? Dat zijn woorden die een taal uit een andere taal haalde. Wij doen dat bijvoorbeeld uit het Frans (denk maar aan 'bureau') of uit het Duits (mijn favoriet: 'überhaupt').

En anderstaligen doen dat met onze woorden. Want Nederlands duikt over de hele wereldbol op: dat ontdekte etymoloog Nicoline van der Sijs. Zij speurde acht jaar lang naar overblijfselen van Nederlandse woorden in andere talen. Het resultaat? 17.560 unieke leenwoorden.

Buitenlanders spreken Vlaams

Een bloemlezing van onze globetrotter-woorden? De Nederlandse krant Trouw somt er trots enkele op. Ik onthield in de eerste plaats 'gas', want dat is van Vlaamse afkomst. Vlaming Jan Baptist van Helmont vond het woord uit rond 1600 ... Intussen duikt het in 49 talen op. Ook de alledaagse woorden pen, boek en glas bleken geliefd in het buitenland. Met dank aan de handelaars en kolonisten. Want zij brachten de producten ... én hun benaming naar het buitenland.

Baas van iedereen

Het populairste Nederlandse woord is 'baas'. Dat werd liefst 57 keer overgenomen. In het Engels werd het boss, in het Javaans bas en in het Chinees bosi. Een topper dus. Vandaar mijn welgemeende ode!