Krijg nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Van Annabel tot Irene: de Lage Landenlijst

De Lage Landenlijst-foto VRT

De afgelopen weken liet Schrijf.be vele stemmen horen in het debat over de taalverschillen tussen Vlamingen en Nederlanders.

De behoefte aan vervlaamsing  en vernederlandsing  van teksten kwam meermaals naar boven.
Maar gaat het over muziek? Dan begrijpen Vlamingen en Nederlanders elkaar nog wel spontaan. Dat blijkt overduidelijk uit de tweede editie van de Lage Landenlijst.

In die vriendschappelijke muzikale interland praatten radiocoryfee Jan Hautekiet  en oer-Nederlander Jan Douwe Kroeske een dag lang de mooiste Nederlandstalige hits aan elkaar.

Radiozenders Radio1 en NPO Radio 5 sloegen al voor de tweede keer de handen in elkaar voor deze hoogmis van de muziek der Lage Landen. En met een licht overwicht voor Vlaanderen blijft de top tien ook dit jaar in (taal)evenwicht: zes vermeldingen voor Vlaanderen, vier voor Nederland.

Vorig jaar hielden Ramses Shaffy en Liesbeth List de eer van oranje hoog op de eerste plaats. Dit jaar is Vlaanderen aan de beurt. 'Ploegsteert' van Het Zesde Metaal voert een jaar lang de Lage Landenlijst aan.

 

Maar met namen als Jacques Brel, Frank Boeijen, Wim Sonneveld en Raymond van het Groenewoud zit het echt wel goed met die Nedervlaamse eenheid.

Geen beter bewijs dat muziek een universele taal is die grenzen doet vervagen en Vlamingen en Nederlanders spontaan samenbrengt.

Smelt u ook voor Nederlandstalige muziek? Laat ons dan weten welke songs u ontroeren, ergeren of verbazen. Eigen Vlaamse lof of Nederlandse bewondering? Brand hieronder los!

Hiermee brengen we u alvast in de sfeer:

 

 

 

Reageer