Krijg nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Willem Geetsstraat 9, 2800 Mechelen
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Kinderboek

Kloppend hart voor kinderboeken

Twee Schrijfbe’ren hebben een liefde voor kinderboeken.

Het toeval wil dat ze zich deze zomer, zonder dat ze het van elkaar wisten, inschreven voor een workshop: ‘Schrijf je eigen kinderboek’. Want ooit willen ze zelf een kinderboek schrijven. Of nog beter: uitgeven.

Schrijven – van niets naar iets

Boekhandel De Kleine Johannes in Leuven fungeert als decor voor de workshop. Tussen de talrijke boeken leren ze de knepen van het vak. Hun gastheer is Stefan Boonen, een gerenommeerd kinderboekenschrijver. Hij zet hen op weg met de uitwerking van hun verhaal en de ontwikkeling van hun personage.
De wekelijkse bijeenkomst verplicht hen om na te denken en te schrijven. Voor Liesbet-Ann is dat laatste dagelijkse kost, maar voor Schrijf.be-coördinator Lore niet. De korte oefeningen helpen haar op weg. En zo zetten ze hun eerste stappen in het schrijfproces van een kinderboek.

Schrappen – van spinsel tot web

Tijdens de workshop klinken de regels bekend in de oren. De belangrijkste? Schrappen. Elke starter weet: veel schrijven, maar nog meer schrappen. Het heeft geen zin om naar je blad te staren en te wachten op inspiratie. Door te schrijven ontstaan er ideeën. Losse hersenspinsels die zich langzaamaan omvormen tot een gestructureerd web. Personages worden toegevoegd, verhaallijnen worden uitgerold.
Voor de start van de workshop dacht Lore eraan om een prentenboek te schrijven. Maar dat blijkt maar 24 pagina’s te mogen tellen. Of ze zou héél veel moeten schrappen, of gewoon véél meer moeten schrijven om er een leesboek van te maken. Gaat ze de uitdaging aan?

Spreken – van kiezel tot struikelblok

Regel twee: hardop lezen. Liesbet-Ann keek niet raar op toen Stefan de cursisten dat advies gaf. Want bij Schrijf.be worden álle geschreven teksten hardop gelezen. Wandel je zo door je teksten, dan bots je op de kleinste kiezel. In stilte merk je alleen de grote struikelblokken op.
Niet uit het oog te verliezen: de doelgroep. Kinderen zijn er tussen nul en achttien jaar. De complexiteit in het woordgebruik en de zinsstructuur verandert drastisch van baby naar jongvolwassene. Ook daarin zit een uitdaging als je je zinnen neerpent.

Lezen – van lezen naar leven

Als schrijver groei je niet alleen door te schijven, maar ook door te lezen. Belezen zijn heeft veel voordelen. Je wordt er een rijker mens door, in je woordenschat en in je leefwereld. Ondertussen blijft dat hart kloppen en verlangen naar meer letters, meer woorden, meer zinnen, meer verhalen, meer boeken. Als hart en hoofd elkaar vinden, dan bloeit er iets moois. De geboorte van een nieuw boek kondigt zich aan.

WORDT VERVOLGD

Auteurs in spe
L & L

Reageer