Krijg nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Kinderen met brandwonden zijn zó moedig

Wanneer ik ‘s ochtends aankom in het brandwondencentrum van Neder-over-Heembeek, en zie hoe moedig de kinderen daar zijn, kinderen die soms hun ouders, broers en zussen verloren in een huisbrand, jongens en meisjes die de wereld ervaren van onder een drukpak en een lange behandeling tegemoet gaan, dan kan ik mijn ochtendhumeur van enkele seconden eerder nauwelijks geloven.

Als ik die kinderen zo bezig zie, word ik op slag een sterkere vrouw.

Woorden van Nathalie Cornelis. Zij leidt als officemanager de dagelijkse activiteiten van de vzw Pinocchio in goede banen, en werkt daarvoor nauw samen met bestuursleden en vrijwilligers. Nathalie liep als kind zelf brandwonden op: "En kijk", zegt ze, "vandaag ben ik een zelfverzekerde jongedame."

Vzw Pinocchio - Welzijn voor kinderen en jongeren met brandwonden - Logo


Bij vzw Pinocchio zorgt ze ervoor dat kinderen met brandwonden genezen met zo weinig mogelijk ongemakken, dat hun littekens mooi helen, en dat ze ondanks hun ervaringen een mooie toekomst tegemoet gaan.

Een goed doel dat Schrijf.be nu steunt, met een financiële bijdrage én copywritinghulp.

Alle banale zorgen verdwijnen

Waarom ik voor Pinocchio koos? Omdat ik zelf twee kinderen heb: een dochtertje dat haar eerste stappen zet in de kleuterschool, en een zoontje dat stilaan denkt aan babbelen en kruipen. Omdat ik me gelukkig prijs dat ze nog nooit iets ergs hebben meegemaakt. Omdat ik alleen maar mag hopen dat dat zo blijft. En omdat iedere ouder die bezorgdheid deelt, en onschatbare hulp krijgt van Pinocchio als het ooit toch misloopt.

Vzw Pinocchio - Welzijn voor jongeren en kinderen met brandwonden - Kind met masker

                                                                                       Jongen met masker ©vzw Pinocchio

 

Een kind hoort te spelen, vrij te zijn, de wereld te ontdekken. Ik vergeet al mijn banale zorgen als ik het boek Wat de huid fluistert doorblader – een initiatief van onder andere de vzw Pinocchio. En denk zoals Nathalie wanneer ze door de gangen van het centrum wandelt, of patiëntjes begeleidt op een van de brandwondenkampen die de vzw organiseert: wat zijn die kinderen moedig.

Pinocchio zet in op preventie van brandwonden

Vzw Pinocchio helpt kinderen met brandwonden en hun ouders op uiteenlopende manieren: met financiële steun voor drukkledij, zalf en maskers, met cliniclowns, speelgoed of laptops om het ziekenhuisverblijf van de kinderen zo aangenaam mogelijk te maken, met kuurkampen voor patiëntjes en activiteiten voor +16-jarigen.

De brandwondenkampen van vzw Pinocchio vervullen een belangrijke rol. Want de kinderen zitten op dat moment niet meer in hun beveiligde ziekenhuiscocon. Ze moeten hun litteken een plaats zien te geven, en de klap verwerken die pas weken na het ongeval volgt. Een moeilijk periode, die ze samen met vrijwilligers en lotgenootjes overbruggen.

Vzw Pinocchio - Welzijn van kinderen en jongeren met brandwonden - Dochtertje leert de gevaren van hitte kennen met het boekje ‘Let op, het wordt gevaarlijk warm'

                                                        Mijn dochtertje Mona leert waarvoor ze moet oppassen in de tuin
                                                                              met Let op, het wordt gevaarlijk warm.

 

De vzw biedt ook een rijkdom aan preventiemateriaal, voor alle leeftijdscategorieën. Zo is er de strip voor lagereschoolkinderen Kamiel in vuur en vlam, met Kamiel Spiessens in de hoofdrol. Er zijn kleurplaten en voorleesverhaaltjes voor de allerkleinsten. En het boek Wat de huid fluistert. Indrukken bij de beleving van (jonge) brandwondenpatiënten laat ouders inzien dat preventie onmisbaar is.

“Is warm hè, papa”

Een van de mooiste realisaties van de vzw Pinocchio: het boekje Let op, het wordt gevaarlijk warm voor twee- tot zesjarigen. Dat toont wat er fout kan lopen in de keuken, in de badkamer, in de tuin, … En hoe je alle risico’s tot een minimum beperkt.

Ik toonde het boekje aan mijn dochtertje van net drie. En liet haar met de vingerpopjes op een kartonnen decor aanduiden waar de gevaren zaten. Enkele dagen later zat ze in bad. “Ik mag niet aan de kraan komen hè, papa. Is warm, hè”, zei ze uit het niets. Een klein, maar belangrijk signaal dat wat Pinocchio doet, heel wat leed voorkomt en verzacht.

En ik ben verheugd dat ik daaraan een minieme bijdrage kan leveren.

Wilt u ook een handje toesteken? Word dan vrijwilliger bij vzw Pinocchio, of steun de organisatie financieel.

Reageer