Krijg nieuwsbrief

Please enable the javascript to submit this form

 
 

Hier het cookiemonster. Geeft u mij een kruimeltje? (Wees gerust: uw privacy is ons menens!)

Ja

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Willem Geetsstraat 9, 2800 Mechelen
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

Leven en toekomst voor Mali

placeholder

Mali en Malines. Er is meer wat hen bindt dan een paar toevallige letters. Want in Mechelen huist Collectief Kanaga, een vzw die zich inzet voor kleinschalige, duurzame en lokaal gestuurde initiatieven in Mali. In Mechelen verblijft ook Schrijf.be – dat onder de noemer CoolDoel regelmatig goede doelen steunt met een financiële bijdrage én schrijfhulp. En in Mechelen woon ik – de Schrijfbe’er die zijn pen mocht lenen aan dit hartverwarmende lokale initiatief.

Bekend = bemind

Mali aanwijzen op een blinde kaart? Ik had het niet gekund. Net zoals heel veel andere landen in dat grote, onbekende continent. Onbekend én onbemind? Vaak wel. Maar niet door de initiatiefnemers van Collectief Kanaga. Tien jaar geleden reisden zij voor het eerst naar Mali. Ze raakten er onder de indruk van het straatarme maar opgewekte en gastvrije Dogonvolk. En hun leven veranderde voorgoed.

Ze besloten om hun steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van de Dogon. Niet met groots opgezette acties. Wel met kleine initiatieven in nauwe samenwerking met de plaatselijke bevolking. Daarbij zetten ze in op twee onmisbare zaken voor de Malinezen: water en onderwijs.

Water = leven

Drinkbaar water in overvloed. Voor ons vanzelfsprekend. Maar in grote delen van Mali? Iets waarvan je alleen kunt dromen. Er ís wel water – maar je moet er ettelijke kilometers voor afleggen. Elke dag opnieuw. Vaak een werkje voor kinderen en vrouwen, die hun tijd veel beter zouden kunnen besteden. Daarom is de beschikbaarheid van water niet alleen een kwestie van gezondheid. Het is dé sleutel tot vrouwenemancipatie en economische groei.

Vzw Kanaga bouwde al acht waterputten in afgelegen dorpen. Telkens werken ze samen met plaatselijke organisaties en richten ze een comité op dat de put zal beheren en onderhouden. Zo zijn ze zeker dat de vooruitgang in levenskwaliteit ook duurzaam is. Het resultaat? Meer dan 22.000 Malinezen genieten nu van zuiver water.

Onderwijs = toekomst

Nog zo’n schaars goed dat voor ons evident is: gratis onderwijs. Collectief Kanaga werkt samen met mevrouw Maïga–Touré. Die stampte zonder financiële hulp een schooltje uit de grond voor kansarme kinderen uit Bamako. Dankzij de steun uit België beschikt ze nu over drie piekfijne klassen met sanitair en twee betaalde leerkrachten. Bovendien krijgen de meer dan 50 kinderen elke dag een volwaardige maaltijd. Wat dat kost? Niet meer dan 10 euro per maand en per kind.

Klein initiatief = groot resultaat

Tweeëntwintigduizend mensen die zich geen zorgen meer hoeven te maken over hun watervoorraad. Vijftig kinderen die zeker zijn dat ze ten minste één keer per dag aan tafel kunnen. Ik stond versteld van de grote resultaten die zo’n 'klein' initiatief kan teweegbrengen. De folder die ik voor Collectief Kanaga schreef, draagt er hopelijk ook toe bij. Net zoals deze oproep aan u: Collectief Kanaga kan uw steun goed gebruiken en is die meer dan waard.

Reageer

Tevreden partners

Mijn klant keurde de tekst zonder wijzigingen goed
Zij doen de goede dingen, en ze doen de dingen goed
Echt anders dan wij altijd deden
Schrijf.be is een meedenker
Er waait een nieuwe wind door onze magazines
Webteksten die kleven
Tone of voice ons op het lijf geschreven
Doet wat het belooft - en vaak meer en sneller
Hoge verwachtingen volledig ingelost
Mijn technische tekst slaat spijkers met koppen
De communicatie blééf gewoon lopen
Samenwerking als een geoliede machine
Die mannen weten wat ze doen!
Ze wisten meteen wat ik wilde
Heel herkenbaar voor onze klanten
Dé bestemming voor uw toeristische communicatie!
Zó anders dan wat je elders leest!
Luchtige webteksten met roestvrijstalen trefwoorden
De teksten zijn er boenk op
Eerdere samenwerking opende deuren

Wat klanten zeggen

Jullie hertalers hebben een schitterende service geleverd!

Katrien Verbiest
Electrabel