Krijg nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

 
 

Contacteer ons
(Open van 8:30 uur tot 17:00 uur)

Schrijf.be copy & content
Mechelsesteenweg 155
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
BE 0848.540.558 

+ 32 15 27 55 10  -  info@Schrijf.be
Menu

In het zand bijten voor het goede doel

Herinnert u zich de woestijntocht die Tom Waes maakte voor het programma Tomtesterom enkele jaren geleden?

Dat was de legendarische Marathon des Sables. Een uitputtingsslag van meer dan 250 kilometer. Door de snikhete Sahara. Zes dagen lang overleven met niets meer dan een tent en water. 

Loodzwaar lopen 

250 kilometer alléén maar zand. Dacht u toen: goed gek? U niet alleen! Want ook ik slikte even toen ik hoorde dat Xavier, de verloofde van mijn nichtje Charlotte, het plan opvatte om deel te nemen.

Het idee begon te rijpen nadat hij Waes in de woestijn aan het werk zag. Hij moest en zóú die uitdaging ook volbrengen. Ondertussen sloeg hij keihard aan het trainen om op 3 april 2015 fit aan de meet te staan.

placeholder

Maar vrijblijvend wilde hij de tocht niet aanvatten. Want in de dichte familie van Charlotte zag hij het leed dat de ziekte van Huntington veroorzaakt. Zowel voor patiënten als voor hun omgeving. Dus besloot hij om zijn heldenmars aan het goede doel te koppelen: de Huntington Liga vzw.

Dat einddoel juichen Schrijf.be en ikzelf alleen maar toe. De keuze was dus snel gemaakt: de tocht van Xavier werd ons tweede CoolDoel.

Liga voor lief leven

De Huntington Liga zet zich al bijna veertig jaar in om de ziekte bekend en bespreekbaar te maken in Vlaanderen. Ze zamelt geld in om wetenschappelijk onderzoek naar Huntington te ondersteunen. Want een geneesmiddel is er nog altijd niet.

Elk jaar opnieuw organiseert de Liga een reeks evenementen rond de preventie en behandeling van de ziekte. Daarbij hebben ze niet alleen aandacht voor de patiënt maar ook voor familie en vrienden.

Reus in een notendop

Wat Huntington precies doet? Het is een erfelijke aandoening die geleidelijk de hersenen aantast. Daardoor verliest de patiënt beetje bij beetje fysieke en mentale functies. Loodzwaar. Zowel voor hem als voor zijn gezin. 

Meestal steekt de ziekte pas op latere leeftijd de kop op. En het ziekteverloop verschilt van persoon tot persoon. Veel mensen staan in het begin wat angstig tegenover mensen die aan Huntington lijden. En net díé reactie wil de Liga tegengaan.

placeholder

Zorgzetel

Xavier loopt de Marathon des Sables met een specifiek doel voor ogen: de aankoop van een Huntington-zetel voor de Liga. Deze kuipvormige fauteuil biedt een stevige basis en comfortabele houding. Zo ontspant een patiënt zich gemakkelijker en eet hij of zij zonder zich te verslikken. Zomaar een sofa? Neen, een wereld van verschil. 

Al het geld dat extra wordt ingezameld, gaat naar het wetenschappelijke onderzoek. 

Draag mee zorg

U loopt zelf liever geen kilometers door smeulend zand? Alle begrip voor! Toch grijpt de tocht van Xavier u vast aan? En wilt u méér doen? Steun hem dan op een van de volgende evenementen:

  • placeholderOp 31 oktober 2014 verkopen Xavier en zijn team heerlijke wijn tijdens 'Behekst Diksmuide'. Sla dus enkele flesjes wit of rood in en drink de Liga rijk.
  • Op 21 november 2014 smult u mee tegen Huntington op de benefietavond in zaal Ingelram in Esen.
  • Op 16 januari 2015 breekt u zich het hoofd over de vragen van quizmaster Xavier tijdens de kwisavond, opnieuw in zaal Ingelram.

In het voorjaar komen er nog meer events aan. U vindt ze terug op Xa4Charity, en volgt er ook van dag tot dag de vorderingen van Xaviers trainingen. 

Schrijf.be schenkt 333 euro én een artikel

In naam van Schrijf.be schrijf ik vandaag alvast 333 euro over naar Xa4Charity. En mag ik voor diezelfde waarde van mijn werktijd voor hen schrijven. Die tijd zal ik besteden aan een wervend artikel voor het stadsmagazine van Diksmuide, de stad waar alle sponsor-activiteiten doorgaan. Met z'n allen daarheen dus! 

Reageer